Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Zavarovanje v okviru ZPLS

Vse o politiki raznoraznih organizacij. Pohvale, graje, priporočila...

Moderator: Iv@nl

Zavarovanje v okviru ZPLS

Postby dani » Wed Feb 24, 2010 8:39

Ko zadnje dni poslušam razprave o novem zdravstvenem zakonu, me je prekleto strah, kar predlagajo ti študirani bedaki. Obeta se nam plačilo v višini 60% zdravljenja za adrenalinske športe. Ob takih obetih je marsikakšna tema na tem forumu obrobna. Po mojem je ZPLS premalo napravila že sedaj, izposlovati bi morali pri zavarovalnicah že sedaj nekakšno kolektivno zavarovanje ki bi bila všteta že v članarino, tudi za ceno višje članarine.
Mislim da nisem osamljen pri tem razmišljanjem. Kup pisanja je bilo o imenih klubov, pa ne vem še kaj toda v tej smeri se ni naredilo nič.
Upam da se bo tudi o tem razvila pozitivna debata, kot o kakšni prav brezvezni temi, kar je praksa na tem forumu.
Se vidimo v luftu.
dani
sokol

Re: Zavarovanje v okviru ZPLS

Postby let » Wed Feb 24, 2010 23:18

Dani

Po daljšem času se ponovno oglašam, ker mi do sedaj kljub stari prijavi
ni uspelo se ponovno prijaviti z istim imenom in geslom na novem
forumu, po hekarskem sesutju predhodnega, ki pa se mi je zdel boljši
od tega, ki za nas, ki ne znamo angleško, je ta kompliciran, ker je večina komand za upravljanje na forumu v angleščini.

To je nekaj takega, kot če bi upravljalca foruma spraševal Kitajec
in bi mu ta odgovarjal v kitajščini na njihov kitajski forum.

Sedaj pa k stvari. Dane kar govoriš o premajhni zavzetosti naših JP
inštitucij in organov za to, da se odločneje potegnejo za določene bonitete
pri zavarovanju in potem povračilu škode v primeru nesreče ter upoštevnja
nadomestila za čas bolniške po nezgodi i m a š p o p o l n o m a p r a v.

Mislim ,da je velika razlika gojiti zdrav andrenalinski šport ali pa hoditi v
metadonsko ambulanto. Med enim ali drugim zasvojencem je velika razlika.

Zato ti dam popolnoma prav, da se o tem več govori in da bi moral naš šport,
kotirati višje na lestvici družbenega priznaja.

In še dodatek k tvojemu in svojemu zaključku;

BOLJE DA SE VIDIMO V ZRAKU, dodajam KOT PA V BOLNIŠNICI, kjer se nam pišejom težki časi v slučaju zdravljenja.

LP po starem Let -Branko KP
let
kavka

Postby Thomy » Sat Feb 27, 2010 10:42

No, da ne bo imel Dani zadnje besede, kar se tiče pripomb, da se na forumu razvijajo le bedaste teme, bom dodal še moje mišljenje.

Osebno o zadevi ne vem dosti, le tisto kar sem bežno zasledil na medijih, in to je sledeče: »Osnutek zakona predvideva tudi največ 40-odstotno kritje stroškov zdravljenja poškodb, ki so nastale med izvajanjem nekaterih športov in rekreacije. Sem spadajo rekreativno smučanje in deskanje, rolanje, planinarjenje, gorsko kolesarstvo, alpinizem, padalstvo, zmajarstvo, letanje z baloni, potapljaštvo, jamarstvo, kjer omejitve do zdaj niso veljale. Zavarovalnice morajo v ta namen v treh mesecih po uveljavitvi zakona ponuditi možnost doplačila zavarovanja za te primere.«

Iz tega izhodišča menim, da če se bo država odločila to izvesti, lobiranje za izključitev JP iz te kategorije ne pride v poštev. Vsaj toliko kot smučanje ali rolanje pa smo le »adrenalinski«.
Drugo dejstvo je, da naj bi zavarovalnice morale ponuditi neko kritje za te športe. Ker je športov v tej kategoriji mnogo, morda premija ne bo astronomska. Tako se bo lahko posameznik odločil za lastno kritje, oziroma se bo lahko skupinsko – kot klub ali v okviru ZPLS – poskusilo doseči primernejše kritje za specifiko jadralnega padalstva.

Moje mnenje je, da bi bilo najboljše, če bi se uspelo v okviru članstva ZPLS pridobiti ustrezno kritje. To naj bi zajemalo, pa naj si bo le za teritorij Slovenije, nezgodno zavarovanje (vključujoče kritje za zgoraj omenjeno zdravljenje poškodb), škodo proti tretji osebi (tako recimo kot sedaj – saj se nikoli ne uporablja, ampak vseeno ne škodi) in helikoptersko reševanje (kar bo vedno bolj plačljivo).

Potrebno je tudi povedati, da nismo edini, ki se zavedamo, da nas bo novi zakon prizadel. Morda bi se lahko pridružili recimo planincem in skladno pristopili pri zavarovalnicah… ampak dejstvo je, da je bilo že marsikaj dorečenega na to temo, na planinskem pa tudi na našem forumu, in sam o tem ne vem dosti.

Na zadnje pa še to. Mislim, da se večina strinja, da to naj nebi bil posameznikov problem ampak bi morala ZPLS to nekako rešiti. Prav. Na vabilu na sestanek UO ZPLS januarja letos je pisalo: »Vabljeni predstavniki UO in predstavniki društev ZPLS, ki imate voljo za prostovoljno delo v ZPLS.« Koliko je bilo teh prostovoljcev, ki so se pridružili slabemu ducatu aktivnih upravljavcem zveze? Jaz.
Morda imamo v Sloveniji še kakšnega padalca, ki ima dobre stike v vladi? med planinci? pri kakšni zavarovalnici? ampak interesa za aktivno sodelovanje pa je zelo malo. Na koncu vse kar se stori je napisat na forumu, da bi zveza lahko premaknila svojo debelo rit in vsaj enkrat kaj pametnega naredila.
In verjetno bo. Ampak, na žalost, bo to verjetno hvala le tistim - enim in istim - osebam, ki se že zdaj aktivno trudijo za JP.

LP Tom
Tom Pavlič
DJP Kovk Ajdovščina
Thomy
galeb

Postby Damjan » Tue Mar 02, 2010 17:30

Veliko je že Tom povedal v zadnjem odstavku članov ZPLS, ki bi bili pripravljeni sodelovati ni.
Upam, da veste vaj polovico ugodnosti, ki jih nudi ZPLS vsem prostoletalcem v Sloveniji.
Glede zavarovanja je bilo že mnogo napisanega in vsako leto v prvem IKARJU objavljene vsaj dve možnosti zavarovanja. Ugodnosti, ki jih bi želeli (da ti zavarovalno polico brezplačno pošljejo domov in dajo še kaj sponzorstva za padalo) je nemogoče.
Na vse objave zavarovalnih ponudb v zadnjih treh letih ni bilo realiziranih pet zavarovanj.
PS.
Zavarovanja bodo zanimiva ko bo država pritisnila z ukrepi. Zavarovalnice ne bodo zamujale z ustreznimi policami, ki pa ne bodo zastonj.

Predlagam:
pripravimo seznam, kdo bi bil zares pripravljen skleniti zavarovanje. Na osnovi seznama lahko pripravim ponudbo
Damjan Pregelj
Damjan
sokol

Postby jurijf » Tue Mar 02, 2010 17:34

Dne 23.2. so bila objavljena:

IZHODIŠČA ZDRAVSTVENE REFORME ZA VZDRŽNOST ZDRAVSTVENEGA SISTEMA II.
IZHODIŠČA ZA PRIPRAVO N O V E G A ZAKONA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU

V točki:

II. 3. Spremembe v pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

piše tudi:

3. osnutek predvideva znižanje praga solidarnosti pri nekaterih poškodbah izven dela, kjer za sorazmerno velika tveganja v prostem času, kot so npr. tekmovalni športi, borilne veščine, gorsko kolesarstvo, planinarjenje, alpsko smučanje, motoristični in avtomobilski športi, športno padalstvo, padalstvo itd.. Za ta tveganja bi bila raven kritja za osebe, starejše od 14 let, le 40%, za razliko bi se lahko prostovoljno zavarovali. V ta namen naj bi zavarovalnice pripravile nov zavarovalni produkt za tovrstna tveganja, zavarovanje pa bi bilo lahko kratkotrajno, npr. samo za čas udeležbe v teh aktivnostih (dan, teden, mesec, leto) , pri profesionalnih športnikih pa tudi za daljšo dobo. Ta predlog sledi usmeritvi o večji osebni odgovornosti za lastno zdravje, saj je večina poškodb iz navedenih razlogov povzročenih zaradi nepazljivosti, neprevidnosti, včasih tudi objestnosti in kršenja predpisov;

Kar je po mojem mnenju precej nedodelano in nenatančno. Predlagam, da je naše izhodišče:

1. Da se doda v osnutek člen o zmanjšani solidarnosti za vse, ki imajo BMI (body mass index) večji od 30, za bolezni, ki so posledica uživanja drog, alkohola ali tobaka.
2. Da se uvede zmanjša solidarnost za povzročitelje kakšrnih koli nesreč (prometnih...) ki so nastale zaradi zavestne malomarnosti ali z namenom povročitve poškodbe
3. Da se ukine omenjanje kakršnih koli športov v poglavju o zmanjšani solidarnosti (ali pa se vsaj doda potapljanje :-) in se pri poškodbah upošteva točka 2 lahko (ampak samo če ne bi šlo drugače) tudi z obrnjenim dokaznim bremenom (poškodovanec dokazuje, da je delal vse po predpisih)

Kje smo torej ostali z Adrenalinom???
:D
LP

Jure
jurijf
sokol

Postby Pristov » Tue Mar 02, 2010 21:39

Ne vem kaj se dela tako znanost. Sj smo v evropski uniji se zavarujes pri sosedih pa je. Majo te zadeve ze kr dolg zrihtane in tud zavarovalnice ne obirajo vec tako folka kot pri nas. Vem da se nekateri alpinisti zavarujejo v Beljaku za cist vredu ceno.
Once you have experienced flight you will always walk with your eyes turned to the sky. It is where you come from and where you will return. (Leonardo Da Vinci)
Pristov
kanja

Postby dani » Tue Mar 02, 2010 22:32

Pristov wrote:Ne vem kaj se dela tako znanost. Sj smo v evropski uniji se zavarujes pri sosedih pa je. Majo te zadeve ze kr dolg zrihtane in tud zavarovalnice ne obirajo vec tako folka kot pri nas. Vem da se nekateri alpinisti zavarujejo v Beljaku za cist vredu ceno.

Prvi pameten predlog, malo več podatkov in mogoče bi bilo dobro poskusiti, če je mogoče doseči dogovor o skupinskem zavarovanju odgovornosti, bi se mogoče dalo tudi zazavarovanje v primeru reševanja ali poškodbe. Samo naši presvetli zavarovalničarji so pripravljeni sklepati samo tam kjer so monopolisti (avtomobilska zavarovanja) ali pa tam kjer so ziher, da ne bodo šli v zgubo.
Jaz še zmeraj mislim, da bi bilo skupinsko zavarovanje dosegljivo bilo kje ali tu ali pa v Avstriji.
dani
sokol

Postby Pristov » Wed Mar 03, 2010 0:13

Ja naša ljuba država pač polne lukno v državni blagajni, zavarovalničarji pa svoje žepe. In najlažje je rečt adrenalinski športniki bodo plačeval več (smo v manjšini in zato nepomembni za oblast) Grem pa stavit, da za primanklaj v zdravstveni blagajni nismo krivi mi, smo sam pripravni za nabijanj procentov. Ampak pustmo to to je že politka!!!

Zdej alpinistvi vem, da delajo tko, da se vclanjo se v klub v Avstriji in majo pol prek tistga kluba zrihtano zavarovanje za cel svet (edin USA ne-ne vem). Za nas to mogoc niti ne pride v postev v kolikor bi vecina se hotla zavarovat. Bi se pa splacal v avstrij pri ksnem klubu prevert kje so zavarovani pa pol na tisto zavarovalnco prosit ponudbo??
Once you have experienced flight you will always walk with your eyes turned to the sky. It is where you come from and where you will return. (Leonardo Da Vinci)
Pristov
kanja

Zavarovanje preko LZS

Postby primozl » Wed Mar 03, 2010 12:11

Spoštovani!
preko LZS se lahko zavarujete, pristopni izjavi za nezgodno zavarovanje in za zavarovanje poklicne odgovornosti sta pripeti. V kratkem bodo tudi splošni pogoji objavljeni na straneh LZS, ki so v prenavljanju in ta hip se ne funkcionirajo.
Drugače pa se pripravlja organiziran nastop v zvezi s predlogi sprememb dotičnega zakona, ki nam grozijo.

Primož lajevec
Attachments
POKLICNA ODGOVORNOSTpristop.doc
(31.5 KiB) Downloaded 97 times
nezgodno zavarovanje pristop.doc
(45.5 KiB) Downloaded 99 times
primozl
galeb

Postby destoo » Wed Mar 03, 2010 12:38

če se boš poškodoval pri športu se bi treba zlagat da si bil pijan in da si padel s pločnika...

lol
destoo
kavka

Re: Zavarovanje preko LZS

Postby Pristov » Wed Mar 03, 2010 14:37

primozl wrote:Spoštovani!
preko LZS se lahko zavarujete, pristopni izjavi za nezgodno zavarovanje in za zavarovanje poklicne odgovornosti sta pripeti. V kratkem bodo tudi splošni pogoji objavljeni na straneh LZS, ki so v prenavljanju in ta hip se ne funkcionirajo.
Drugače pa se pripravlja organiziran nastop v zvezi s predlogi sprememb dotičnega zakona, ki nam grozijo.

Primož lajevec

Evo kr vredu ponudba. A mogoce velja tud za tandem pilote prva?

Lp
Pristov
kanja

Postby jurijf » Wed Mar 03, 2010 15:23

Morda se ne razumemo najbolje, ampak grozi nam, da bomo plačevali za nekaj, za kar nam daanes ni potrebno, samo zato, ker se ukvarjamo s športom. Nikar si ne domišljajte, da bodo komercialna zavarovanja krila solidarno, ampak samo do določenega zneska.
Ne glede na to sem preveril, kako bo deloval OKS in nekaj se na to temo pripravlja. Ko bom zvedel več, bom objavil tukaj.

LP

Jure
jurijf
sokol

Postby primozl » Wed Mar 10, 2010 10:16

Spoštovani!
Ja, ponudba velja tako za učitelje kot za tandem pilote.
Splošne pogoje zavarovanj in pristopne izjave najdete na:

http://www.lzs-zveza.si/obvestila.htm

Ponudba zaenkrat velja do 23.3.2010.
Lep pozdrav,

Primož Lajevec
primozl
galeb

Postby igifly » Wed Mar 10, 2010 14:36

Hoj, saj ne da bi se kaj posebej spoznal, ampak ..kolikor se pogovarjam z tujci pri meni, pravijo(vsaj zahodni del) , da plačajo manj zavarovanja, če letijo padala razrede A,B in več za ostale razrede.Torej so vsote zavarovanj razdeljene po varnostnih razredih padal , ki ga dotična oseba uporablja.Višji je varnostni razred(A;B) manj se plača ..... Zdi se mi smiselno pokukati tudi v to smer , če se drugo ne bo prijelo saj izumljati tople vode (kakor to delamo pri motorcih) ne vodi nikamor. Mogoče bi tudi preko tega lahko poskrbeli za boljšo varnost pri letenju, saj tistih nekaj km/h in dva trije zavoji razlike med B in C klaso ob bistveno višji varnosti, po mojem, kakemu rekreativcu ne pomenita kaj dosti(pomeni pa, DA JAZ LETIM DVOJKO-sem As), pri zavarovanjih bi pa vrjetno bila razlika. Je pač slovenska navada ..zakaj bi te oni leto z dveko fkoli, jaz pa bluzo z 1/2 fkoli......magari jih večina ne obvlada in predvsem niso uleteni za "dvojke" in več(pomanjkanje časa...) .......vsaj jaz nisem. Pa naj takšni plačajo več zavarovanja za zmanjšano varnost in boljše letalne sposobnosti padala(ki jih redki znajo res izoristiti-pa tega ne priznajo) ter boljši IMAGE, saj so v bolj ogroženem razredu(malih domačih letalcev) kot tisti ki letijo 1 in 1/2 oz. A,B....
Aja...Jurijf... tisti telesni index nad 30 si pa kar ftakni negam......... (najbolje v hladilnik)....večina nas z takšnim indeksom imamo ČISTE mišice in ne prazne kosti kot tvoja sorta....torej ste vi tisti , ki ste ogroženi.....
Lp Igor !
031 777 709
info@poletite.si
www.poletite.si

Be smart, fly safe!
igifly
kanja

Postby Turčin » Wed Mar 10, 2010 18:15

Druga plat medalje:

Je nedeljski pilot, ki se 5 x letno z LTF1/2 zapelje dol s hriba in pri tem niti ne zna dobro oceniti razmer za letenje

res bolj "varen" (in bi plačeval manj) kot

zagnan preletaš, ki letno naleti 200 ur oziroma 4000 km, seveda s tekmovalnim padalom, je uleten, je dal skozi "ekstreme" in metanje rezerve ter mogoče celo obvlada osnovne akro manevre???
Turčin
sokol

Next

Return to Politika (LZS, ZPLS, FAI ...)