Paragliding Slovenia • View topic - Zakon o Triglavskem narodnem praku

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Page 1 of 4

Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Thu May 08, 2008 20:24
by jurijf
Zdravo!

Kot verjetno veste, se pripravlja nov zakon o TNP, ki bo bistveno spremenil pogoje za 'uganjenje' našega športa. Na spletnih straneh ministrstva za okolje in prostor si lahko ogledate predlog besedila. Opozarjam predvsem na 13. člen alineja 34, 42, 43 in 17. člen, ki nam lahko resno zakomplicirate življenje. Res je, da so členi napisani presej nejasno in da ne uspem razbrati, ali je prepovedano postavljati nova vzletišča in ali je prepovedano leteti pod 3500m za vsa letala, čeprav je kontrolirani zračni prostor nižje ipd. Skratka, prosim vse, ki se ukvarjate s pravom, da predlog zakona pregledate in da jasno formuliramo dileme, ki se pojavljajo, predvsem pravne nejasnosti in kolizije z drugimi zakoni. Šele potem se lahko lotimo vsebine in razčiščevanja, ali je naša dejavnost škodljiva ali ne in v katerih področjih praka.

LP

Jure

PostPosted: Thu May 08, 2008 21:41
by Iv@nl
Da ne boste preveč iskali:

34. graditi oziroma urejati novih vzletno-pristajalnih mest za zrakoplove;

42. leteti z zrakoplovi, razen v mednarodnem zračnem prometu in nad 3500 m, razen za potrebe oskrbovanja objektov pod pogoji, določenimi v načrtu upravljanja, in zaradi zagotavljanja obrambe države, zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, izvajanja policijskih nalog, znanstvenoraziskovalne dejavnosti in meteorološke službe ter za potrebe geodetskega, filmskega, video in dokumentarnega snemanja narodnega parka s soglasjem upravljavca narodnega parka;

43. vzletati in pristajati z jadralnimi padali, zmaji ali z baloni, razen na za to določenih mestih, kjer ta dejavnost ne ogroža ciljev narodnega parka, s soglasjem upravljavca narodnega parka;

http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm ... &showdoc=1

PostPosted: Thu May 08, 2008 22:25
by Cosmelli
Zdravo.

Sicer sem šele tečajnik, pa vseeno: lahko jadralci bilokatere panoge sploh kaj storimo glede prepovedi letenja v TNP? Kajti zdi se mi, da vsaj po večini nismo neki uničevalci in onesnaževalci, obenem pa so v TNP po pripovedovanju izkušenejših pilotov nekatere najzanimivejših lokacij za jadranje. S tem predlogom zakona pa so nam pilotom zelo omejene možnosti kvalitetnega letenja v najvišjih predelih Slovenije.

Pa še eno vprašanje. Zakaj prepoved tudi jadralcem? Motive za prepoved letenja motornim napravam še nekako razumem (recimo hrup, izpušni plini...), mi pa po mojih izkušnjah razen hlačanja trave po moje ne predstavljamo nevarnosti ekosistemu.

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Miha K.

PostPosted: Thu May 08, 2008 23:57
by Turčin
" 43. vzletati in pristajati z jadralnimi padali, zmaji ali z baloni, razen na za to določenih mestih, kjer ta dejavnost ne ogroža ciljev narodnega parka, s soglasjem upravljavca narodnega parka; "

Torej prosto letenje samo sploh ni prepovedano? Za vzletišča je treba pridobiti soglasje upravljalca? Problem so samo "vanzemaljci" - ne sme se (kjerkoli) scuriti ?!

PostPosted: Fri May 16, 2008 14:07
by vidulis ico
Ko sem pred časom tole prvič prebiral me je najbolj zmotila ena točka prej:

42. leteti z zrakoplovi, razen v mednarodnem zračnem prometu in nad 3500 m, razen za potrebe oskrbovanja objektov pod pogoji, določenimi v načrtu upravljanja, in zaradi zagotavljanja obrambe države, zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, izvajanja policijskih nalog, znanstvenoraziskovalne dejavnosti in meteorološke službe ter za potrebe geodetskega, filmskega, video in dokumentarnega snemanja narodnega parka s soglasjem upravljavca narodnega parka;

Jaz to razumem kot splošna prepoved za nas, razen za območja za katera pa se je potrebno dogovoriti - to kar opisal Turčin.

Delavnica na temo Športno letenje v TNP

PostPosted: Thu Jun 12, 2008 19:22
by jurijf
Danes smo v prostorih TNP imeli delavnico na zgornjo temo. Prisotni so bili predstavniki TNP z direktorico na čelu, predstavniki pilotov splošne aviacije, predstavnika ALC in letališča v Bovcu in moja malenkost kot predstavnik prostih letalcev.
Predstavili smo vsak svoje poglede na letenje v TNP in končni rezultat lahko povzamem v naslednjih točkah:

1. Interes TNP je borba proti hrupu in ne prepoved letenja. Po pojasnilih z naše strani bodo spremnili dikcijo predloga zakona tako, da bo ločeno obravnaval prometno, motorno športno in brezmotorno športno letenje
2. Cilj upravljalca TNP je dvigniti G prostor na 11000 ft (~3500m)
3. Za motorno letenje pod 3500m uvesti neke vrste koridorjev po TNP
4. Za brezmotorno letenje uskladiti področja in interese znotraj ožjega varovanega območja (področje visokogorja nad gozdno mejo) skupaj z nami in jadralnimi piloti
5. Uskladiti vzletne točke in uradna pristajalna področja

Skratka, zadeve so izpadle mnogo bolje, kot pa piše v predlogu zakona, ki je bil pisan brez vpogleda v naše aktivnosti. V upravi TNP-ja proste letalce jemljejo resno in nekot neko nepotrebno nadlogo, zato so bile naše pripombe in razlage sprejete z razumevanjem.
Če skupaj s TNP uspemo dvignit G prostor na 3500m, potem bomo s tem zakonom na boljšem, saj se nam obetajo samo zelo lokalne omejitve letenja bodisi v času ali prostoru (recimo določena ozko omejena območja v paritvenem času živali in podobno). Skratka zopet se je izkazalo, da je potrebno aktivno sodelovati z vsemi interesnimi skupinami in z malo dobre volje lahko najdemo rešitev, ki je sprejemljiva za vse. Z aktivnostmi bomo nadaljevali, čeprav pričakujem, da bo trajalo vsaj še 2 leti do sprejema zakona.

LP
Jurij Franko

PostPosted: Thu Jun 12, 2008 22:05
by Pristov
Hvala Jure, da si si vzel cas in sel na srecanje. Ocitno le ni vse tko crno, kot je na zacetku zgledalo. Je treba sam vcasih si cas vzet pa probat kaj konstruktivno na boljse premaknit ali pa vsaj svoj pogled na doloceno stvar pokazat. Se dobro, da se Jure udelezuje teh stvari.

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Thu Apr 28, 2011 23:57
by GregorM
Od zgornje debate so minila 3 leta, vmes pa je bil sprejet zakon v precej restriktivni obliki:

Na območju narodnega parka je prepovedano:
40. leteti z zrakoplovi pod 1000 čevlji (304,8 metri) nad najvišjo trenutno točko oziroma oviro med letenjem, razen za potrebe vzdrževanja in oskrbovanja objektov pod pogoji, določenimi v načrtu upravljanja, zaradi zagotavljanja obrambe države, zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, izvajanja policijskih nalog, znanstvenoraziskovalne dejavnosti in meteorološke službe ter s soglasjem upravljavca narodnega parka izvajati geodetsko, filmsko, video in dokumentarno snemanje narodnega parka;
41. vzletati in pristajati z jadralnimi padali, zmaji ali z baloni, razen na za to določenih mestih, kjer ta dejavnost ne ogroža ciljev narodnega parka, s soglasjem upravljavca narodnega parka;

Morda kdo ve, kje so ta določena mesta znotraj parka, kjer je JP dovoljeno oz. je že kdo kontaktiral upravo TNP in se poizkušal dogovorit za kakšno soglasje?

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Sat Apr 30, 2011 20:07
by Andrejc
Tkole so si zamislil letenje v Bohinju "ptićarji" kao. [-X [-X [-X [-X

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Mon Mar 19, 2012 1:00
by GregorM
V zadnjem letu je potekalo več pogovorov z upravo TNP in kazalo je zelo dobro. Letos januarja pa je odhajajoči minister Žarnić podpisal začasna navodila za upravljanje parka. Vzletišča Vogel, Vogar, Studor in Mangartsko sedlo ostanejo (vključno z Bohinjskim ptičarskim trikotnikom iz prejšnjega posta), vse ostalo letenje pa je definirano kot turno padalstvo. Zamislil si ga je takole:
- pilot za vsak polet posebej poda pisno vlogo, kjer navede start, pristanek in koridor leta. Upravna taksa je 22 eur.
- TNP preuči vplive in polet odobri ali pa ne.
Očitno imajo birokrati spet preveč časa.

Tukaj je originalno besedilo: http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/okolje/pdf/zacasne_upravljalske_smernice_tnp.pdf

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Mon Mar 19, 2012 9:33
by Silver surfer
No, no, za večino ni kaj posebnega, Erzo in Poje pač ne bosta rinila v park. ;)
Za turno padalstvo namreč šteje vzletanje IZVEN naših vzletnih točk, tako da ....
b. Za neorganizirano vzletanje in pristajanje izven zgoraj omenjenih VT in PM je potrebno
pridobiti enkratno soglasje upravljavca za vsak posamičen let. V tem primeru gre za tako
imenovano turno padalstvo, pri katerem se za vzletne točke uporabljajo vrhovi gora.

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Mon Mar 19, 2012 16:53
by borut
#-o

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Mon Mar 19, 2012 20:16
by GregorM
Danes sem poklical na upravo TNP in dobil na telefon človeka, ki izdaja soglasja. Mimo vladne uredbe ne more, je bil pa vsaj po telefonu kooperativen:
- po mailu sem mu poslal spisek poletov v pregled, da mi uradno ne zavrača, če je kakšen na nezaželenem območju.
- zaenkrat imajo karte z gnezdišči ptičev in prezimovališči gamsov samo oni, se bodo potrudili, da bi se to objavilo.
- dovoljenje bo veljalo za daljše obdobje (recimo celo sezono), ker razumejo, da so gorski poleti odvisni od vremena.

Torej jaz sem dal prošnjo, da bi rad letel s Triglava, Škrlatice, Razorja, Prisojnika in Jalovca. Bom objavil, kakšen bo odgovor.

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Wed Mar 21, 2012 22:28
by GregorM
Sem dobil odgovor. Iz Škrlatice ne dovolijo letet, ostale predlagane vrhove dovolijo. Pa še pohvalili so me, ker sem za vsak vrh priložil zemljevid z vrisanim predvidenim poletom. Torej z malo dobre volje in 20 eur takse se da legalno letet tudi v TNP.

Re: Zakon o Triglavskem narodnem praku

PostPosted: Thu Sep 27, 2012 2:47
by SrečkoJ
Na Javnem zavodu Triglavski narodni park v sredo, 03.10.2012 ob 16.30 pripravljajo delavnico o režimih izvajanja jadralnega padalstva in športov na vodotokih (kopanje, plovba, soteskanje, potapljanje, ledno plezanje), kot so opredeljeni v osnutku Načrta upravljanja TNP. Osnutek Načrta upravljanja je objavljen na spletni strani TNP (http://www.tnp.si/images/uploads/NU_osnutek.pdf), kjer najdete tudi nekaj podrobnosti o postopku priprave dokumenta (http://www.tnp.si/nacrt_upravljanja_tnp/C244/).

Na delavnici se bodo osredotočili na poglavja o podrobni opredelitvi varstvenih režimov. Da bo delo na delavnici potekalo učinkoviteje, vabijo vse, da si preberejo poglavja v osnutku načrta upravljanja (glej link zgoraj):
- strani 171 - 173 (za jadralno padalstvo),
- strani 178 - 180 in 195 (za rekreativne dejavnosti na vodotokih).

Prijave udeležencev je treba posredovati na njihov naslov do 1.10.12.

Razprava na delavnici bo precejšnjega pomena pri sprejemanju načrta upravljanja v TNP, zato pozivamo vse iz našega področja, ki so kakorkoli pripravljeni aktivno sodelovati, da kontaktirajo Gregorja Malenška (041 670419, gregor.malensek@novita.si), ki je v zadnjem času zelo aktivno deloval v smislu dogovarjanja in sprejemanja predlogov glede JP in JZ aktivnosti v TNP.


LP
Srečko Jošt

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...