Paragliding Slovenia • View topic - TRIMERJI

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Page 1 of 1

TRIMERJI

PostPosted: Mon Dec 18, 2006 19:49
by pek
Zanima me kako delujejo trimerji. Prej jih nisem namreč nikoli rabil zato bi prosil za razlago. Zakaj sploh služijo oziroma kdaj jih uporabim. Kaj se pri padalu spremeni, ko imam popuščene ali zategnjene triemrje (mogoče še kaj razen vpadnega kota).
Konkretno me zanima za magusa, lahko pa kdo da tudi splošno razlago glede tega.

Ali ni nevarnosti frontalnega stala pri turbolentnem ozračju, če imam čisto spuščene?
Kakšna je fabriška oziroma najboljša nastavitev trimerjev pri padalu,
ali so čisto spuščeni, zategnjeni ali na sredini. Po logiki bi bili na sredini.

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav Pek.

PostPosted: Mon Dec 18, 2006 23:13
by JaniK
Uf ... cela umetnost teli trimetji. Jst jih sicer še nism uporablju ma kolkr razumemo to se stvar uporablja na nek način namesto speeda. Sej če poštudiram majo ubistvu isto nalogo kot speed le s kontra strani (Speed povleče A-B liniji dol medtem ko "naj" bi trim z popuščanjem zviševal verjetno C-D liniji) v osnovi pa se vedno spreminja vpadni kot krila.

Da ne bo kdo kritičen to namreč pišem na podlagi svojih razmišlanj.
Veliko sem bral, da se trimi predvsem uporabljajo na comp krilih (Boomer3) kjer je pomembna hitrost v finalu ne glede na to, da je vpadni kot zelo majhen. Domnevam, da z souporabo posoeševalnika....

No ja samo za razvijanje debate :)

Nekaj o trimerjih pa tukaj.

Lp,
Jani

PostPosted: Mon Dec 18, 2006 23:45
by igorer
Magus konkretno ima pri čisto spuščenih trimerjin naštimano nevtralno pozicijo, pomeni, da jih lahko na Magusu le zateguješ, oz. padalo zaradi tega malo bremzaš, kot če bi narahlo vlekel komande, le da se ti zračni tok okoli kupole ne deformira zaradi vlečenja komandnih vrvic.
Je pa res, da je na brzino podobno speedu, če bi lahko trime tudi spuščal.

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 14:01
by Gaston Zgaga
Trimerji so lahko pozitivni ali negativni.
Pozitivni delujejo kot speed, zmanjšajo vpadni kot.
Negativni povečajo vpadni kot in običajno omogočajo laže pobiranje, pri akro padalih pa laže izvajanje nekaterih manevrov.
Zaradi varnosti, se zadnje čase izogibajo pozitivnim trimerjem.
Taka je vsaj teorija, sam pa nisem nikoli imel padala s trimerji.

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 15:18
by prims
Pek, zadeva je preprosta.
Za pobiranje in letenje v šibkih pogojih ter letenje blizu pobočja leti z zategnjenimi trimi. Na preskokih in daljših planiranjih leti nekje na polovici trimov. Če letiš proti močnemu vetru, če bi rad koga nabil na hitrosti, spusti do konca pa gas. Je pa res, da je malo več šans, da ti ga bo sesulo in malo težje ga boš ven spravu. Moj nasvet je, da čim več treniraš letenje na gasu.
Srečno!

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 16:41
by Iv@nl
Zdravo!

Mene pa zanima kolk se trimerje dejansko uporablja v praksi? Prims , a ti prakticiraš to kar si napisal na PWC-ju?

LP Ivan

PostPosted: Wed Dec 20, 2006 13:23
by prims
Jst trimerje uporabljam skozi (na tekmah in prostem letenju), če so na padalu. Priznam, da jih v preteklosti nism skori nič, zaradi tekem in napredovanja pa ti pride prav vsaka malenkost, ki jo lahko izboljšaš. S trimerji ne pridobiš ne vem kolko ampak tudi malenkosti se seštevajo. Če so res šibke razmere so trimerji super zadeva. Drugače je pa gas veliko bolj uporabna stvar, bolj je učinkovit in hitreje ga spustiš kot pa zategneš trime, če te sesuje. Iz padala je treba izvleči največ kar ti lahko ponudi in če so gor trimi je fajn, da se jih nauči uporabljat.
winter sucks! :!:

PostPosted: Wed Dec 20, 2006 19:17
by pek
jaz sem vprašanje pač zato postavil, ker se s trimerji nisem nikol srečal in in so me zanimele pač določenem podrobnosti. Mislim, da bi se dalo glete tega vršt še veliko debate o tem. :wink:

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...