Paragliding Slovenia • View topic - Registracija vzletišč

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Registracija vzletišč

Tukaj lahko napišete vaša priljubljena vzletišča in pristanke. Prijavite lahko tudi novo odprta vzletišča ali pristanke, urejanje vzletišč ali pristankov, pohvale, graje. Nekatera vzletišča so zelo dobro izhodišče za dolge prelete, napišite kam ste odleteli iz določenega vzletišča.

Moderators: Iv@nl, solja

Registracija vzletišč

Postby rgolob » Tue Jun 29, 2010 9:04

Obrazec za registracijo vzletišč se nahaja na http://www.sffa.org/
rgolob
kanja
 
Posts: 274
Joined: Fri Aug 12, 2005 16:40
Location: Novo mesto
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby SrečkoJ » Mon Sep 06, 2010 23:52

--- Ker s strani vodstva ZPLS ni bilo podanih širši padalski javnosti v Ikarju, na strani ZPLS ali na njenem forumu zadosti obširnih informacij glede registracije vzletišč, čas zaključevanja teh aktivnosti pa je že zelo blizu, apeliram na društva in klube, da se priključijo k tej akciji. To je priložnost, da aktivnosti na vzletiščih, ki se pogosto uporabljajo, postanejo legalne v skladu z Uredbo o JP.

Društva in klubi, ki so imeli urejeno dokumentacijo že pred leti, so dobili od tajnice ZPLS, g. Brigite Jarc, staro dokumentacijo. V času do 15.septembra 2010 je potrebno izpolniti obrazec za registracijo vzletišč, dodati soglasje lastnikov vzletišča in pristanka,ter označiti pozicije točk vzletanja in pristajanja in območje uporabe zračnega prostora na topografski karti v razmerju 1:50000. S pooblastilom je tudi treba pooblastiti Zvezo za prosto letenje, da pri Ministrstvu za promet, Direktoratu za civilno letalstvo, ureja vse v zvezi z registracijo vzletišča. Na osnovi pridobljenih podatkov bo ZPLS pridobila še strokovno mnenje Uprave za varstvo narave.

Za vsa vzletna mesta, ki do sedaj niso bila registrirana pri Direktoratu za civilno letalstvo, so pa objavljena na spletni strani ZPLS, je prav tako treba poslati iste podatke, sicer se jih bo ob koncu leta brisalo iz seznama, ker ne smejo biti javno objavljeni.

Vso potrebno dokumentacijo pošljite na naslov: Jarc Brigita, Kamnik pod Krimom 72d, 1352 Preserje.

--- Registracija vzletišč ne prinaša kakšnih večjih obveznosti lokalnim društvom in klubom. Naj pa navedem nekaj razlogov, zakaj je pametno in potrebno, da so vzletišča registrirana :
- organizirano letenje (za organizirano letenje se šteje več kot 5 posameznikov)
- tekmovanja (točnost pristajanja, preleti). Tudi, če društvo ali klub trenutno ni dejaven v tej smeri, bo mogoče kakšna prihodnja generacija imela željo po organizaciji tekmovanj.
- šolanje
- tandemski poleti
- vzletišča bodo vpisana v letalske karte, torej bodo ostali uporabniki zračnega prostora opozorjeni na našo dejavnost na tem področju

Še enkrat pozivam k registraciji čim večjega števila vzletišč, saj je preko takšne akcije to najhitreje in najlažje storiti. Kasnejše samostojno urejanje registracije prinaša veliko večji časovni zamik in ogromno zapletov pri pridobivanju soglasij in dovoljenj.

P.S.
V obrazcu za registracijo vzletišč je priporočljivo pod «Organizacija in vodenje letenja« kot vodjo letenja vpisati »pooblaščeni učitelj JP ali JZ pri usposabljanju oziroma oseba z dovoljenjem pilota JP ali JZ, določena s strani organizatorja pri organiziranih skupinah, tekmovanjih in javnih prireditvah«


Za vse dodatne informacije pokličite Brigito Jarc – 031 285799.

Pohitite!


LP
Srečko Jošt
Last edited by SrečkoJ on Tue Sep 07, 2010 18:29, edited 2 times in total.
SrečkoJ
kanja
 
Posts: 295
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby ducy » Tue Sep 07, 2010 8:19

Predlagam, da društva ali posamezniki, ki urejate vzletišča in pristanke, napišete za katero vzletišče urejate oz. že imate urejeno. Tako bomo lahko videli, katero štartno mesto je potrebno še uredit, itd… da se ne bodo/mo vsi zanašali na druge, oz. misleč, da je štart že urejen, itd…

LP
Dušan O.
exploring the 3rd dimension
User avatar
ducy
jastreb
 
Posts: 319
Joined: Fri Jul 07, 2006 20:19
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby ivanb » Tue Sep 07, 2010 14:27

Pozdravljeni
Oglejte si dokumentacijo Kobala Vrše na http://www.kobala.si/DPL/ pod navodilo za uporabo vzletne točke Kobala Vrše kjer je ta postopek že izpeljan. Če kdo rabi dokumentacijo v Word-u da jo bo lahko urejal jo dobi pri Damjanu Preglu ali pri meni ivan.brovc@siol.net.
Sam sem delal približno po obrazcu ki je na uradni strani ZPLS pa mi je bil poslano nazaj v dopolnitev.
Mnenje od okolja in prostora, naravovarstvenikov lahko uporabite tiste ki so bile do sedaj v veljavi.
Koordinati od vzletnega in pristajalnega prostor morajo biti točni (preverjajo).
Pogodbe od vseh najetih parcel na startu in pristanku, parcele ki so v lasti kluba (izpisek iz zemljiške knjige) dodajte zraven.
l.p.Ivan
User avatar
ivanb
galeb
 
Posts: 55
Joined: Tue Apr 17, 2007 14:05
Location: Koritnica
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby SrečkoJ » Tue Sep 07, 2010 18:33

Glede na to, kar je napisal Ivan, se je potem res bolje držati njihovega osnutka. V zvezi organizacije in vodenja letenja pa mislim, da je dovolj tisto, kar sem napisal:
Priporočljivo je pod «Organizacija in vodenje letenja« kot vodjo letenja vpisati »pooblaščeni učitelj JP ali JZ pri usposabljanju oziroma oseba z dovoljenjem pilota JP ali JZ, določena s strani organizatorja pri organiziranih skupinah,tekmovanjih in javnih prireditvah«

Tudi tisto glede najave /72 ur) organiziranih skupin, ki niso člani društva, je težko izvedljivo, pa tudi ne zahteva se v Uredbi, zato takšnih stvari ni nujno potrebno vnašati v navodila.

Če lastnik vzletnega ali pristajalnega prostora dovoli uporabo brezplačno, je dovolj, da se predloži pisno soglasje za uporabo (dobro je, če je navedena parcelna številka). Uradnih pogodb glede kakšnega plačila večina itak verjetno nima sklenjenih.

Lp
Srečko
SrečkoJ
kanja
 
Posts: 295
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby SrečkoJ » Wed Sep 08, 2010 12:36

Brigita mi je poslala primerek Navodil za uporabo vzletne točke in pristajalnega mesta in sicer za Ambrož-zg. poseka. Stvar je zelo smiselno napisana in priporočam, da svoja navodila za vaše vzletno točko in pristajalno mesto priredite po prej omenjenih.
Prav tako je poslala Pooblastilo zvezi za zastopanje, kjer so navedeni posamezni členi pooblastila.

Vse tiste, ki urejate dokumentacijo pozivam, da pokličete Brigito Jarc in jo zaprosite, da vam pošlje omenjene dokumente.

LP
Srečko
SrečkoJ
kanja
 
Posts: 295
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby papry » Wed Sep 08, 2010 15:31

mislim da je napaka v pooblastilu kjer je navedeno "vzletno mesto in pristajalna točka" mislim da je ravno obratno. in sicer vzletna točka in pristajalno mesto.(po uredbi)

za vodja letenja je dovolj to (po uredbi)
(vodja letenja)
(1) Letenje z letalno napravo zaradi usposabljanja, športnega tekmovanja ali javnih prireditev mora nadzorovati vodja letenja, ki ima dovoljenje pilota letalne naprave.

lp Klavdij
User avatar
papry
albatros
 
Posts: 653
Joined: Tue Oct 11, 2005 20:20
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby SrečkoJ » Sat Sep 18, 2010 23:32

Tole je bilo poslano na nekaj naslovov, med drugim tudi na mojega:

Spoštovani!

Vse predsednike oziroma predstavnike društev, ki imajo v oskrbi registrirana ali neregistrirana vzletišča, vabimo na sestanek Zveze za prosto letenje, ki bo v sredo, 22.9.2010 ob 19 uri v gostišču Pod Jenkovo lipo v Cerkljah na Gorenjskem.

Dnevni red:

1. registracija vzletišč
2. status vzletišč
3. dopolnitev vlog za registracijo vzletišč
4. komercialne dejavnosti na vzletiščih


Lp
Pregelj Damjan
SrečkoJ
kanja
 
Posts: 295
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Registracija vzletišč

Postby SrečkoJ » Tue May 08, 2012 18:23

Na sestanku ZPLS v marcu smo se dogovorili, da zaprosimo Agencijo za civilno letalstvo za bolj ažurno reševanje vlog za registracijo vzletišč in pristankov. V zadnjem letu je stvar precej zastala, saj so tudi oni imeli veliko dela in problemov sami s sabo, saj so se maja 2011 iz direktorata preformirali v agencijo.
Naša pobuda je obrodila sadove in v zadnjem mesecu so prispele odločbe o registraciji kar za nekaj terenov:
Malič - Jagoče, Pernice – Sp. Gortina, Ošven – Ivarčko jezero, Štalekar – Mežica, Lisca – Polje.

Spisek registriranih vzletišč bo redno osveževan na strani ZPLS:
http://www.sffa.org/index.php/vzletisca

LP
SrečkoJ
kanja
 
Posts: 295
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0


Return to Vzletišča in pristanki v Sloveniji (Flying sites in sLOVEnia)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...