Paragliding Slovenia • View topic - Efekt burje na Lijaku

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Efekt burje na Lijaku

Tukaj lahko napišete vaša priljubljena vzletišča in pristanke. Prijavite lahko tudi novo odprta vzletišča ali pristanke, urejanje vzletišč ali pristankov, pohvale, graje. Nekatera vzletišča so zelo dobro izhodišče za dolge prelete, napišite kam ste odleteli iz določenega vzletišča.

Moderators: Iv@nl, solja

Efekt burje na Lijaku

Postby istok » Thu Dec 19, 2013 21:55

V dogovoru z Davide Finzi Carraro je tukaj prevod članka na njegovi strani gre se za letenje na Lijaku v ko je okolici dokaj močna burja. Slike video si pa kar poglejte.

Link: http://alpeadriaflights.blogspot.it/201 ... ffect.html

pa še tekst:

Marec se je začel s štirimi dnevi spomladanskega priokusa. Prvi trije z veliko sonca in čistega zraka, vendar močno burjo. Kot se pogosto zgodi je učinek Lijaka ustvaril pogoje za varno letenje navkljub severozahodniku v okolici... razen v soboto, ko je bil vrhunec burje napovedan in, tudi če bi bilo možno vzleteti, sem prepričan, da se ne bi uživalo. Rad bi opisal, kako deluje to območje v prisotnosti burje, glede na to, da so avstrijski gostje bili razumljivo zaskrbljeni, navkljub mojim zagotovilom, da je to početje varno.

Učinek Lijaka je v bistvu pozitivno začaran krog, ki se odvija pred grebenom in ga sestavlja več dejavnikov. Burja piha, ali bolje rečeno "pada" (glede na to, da je katabatičen veter), bolj vzhodno, preko Vipavske doline skozi tako imenovana "vrata burje", proti Tržaškemu zalivu in naprej jugozahodno. Planota za Lijakom deluje kot orografski ovira, ki zadržuje veter na tem območju in ga pospešuje v Vipavski dolini. Zahodno vsega tega vplivi obsevanja sonca, nestabilnega ozračja, morski vetrič in pobočje, pritiskajo z nasprotne smeri proti grebenu Lijaka.

Ko južni veter doseže to oviro ga greben - z njegovo obliko in razsežnostjo, ki deluje kot odskočna deska oziroma lijak - potisne navzgor in se upre splošnem vetru s severozahoda. Zanimivo je, da se Lijak kliče tako zaradi oblike skalnatega grebena pod vzletiščem, ki kot lijak usmerja vode s planote v potok Lijak. Ampak očitno se ime dobro ujema tudi z mikro meteorološkimi posebnostmi območja.

Slika lepo prikazuje tipičen primer vetra ob terenu, ko je rahla burja. Kot lahko vidite je področje Vipavske doline obarvano z rdečim, kar prikazuje najmočnejše območje burje in zračnih tokov, ki se širijo proti Tržaškem zalivu. Levo od napisa Ajdovščina je vidna jasna ločitev tokov v smeri JV - SZ. Ta lok, ki sledi obliki grebena, je natanko lijak Lijaka. Modro območje je veter, ki prihaja iz zahoda ali jugozahoda, in zadržuje burjo. Dejstvo je tudi, da najmočnejši zračni tok na vzhodu proizvaja podtlak, ki vleče zračno maso proti sebi. Burjo se še vedno čuti v vzponu v termiki nad določeno višino nad grebenom... To povzroča nekaj turbulence, ampak nič ekstremnega. Važno je, da si ne iščemo težav nizko na vzhodni strani grebena, to je območje vzhodno od kotline pri zmajarski rampi. Lahko nabirate višino, letite proti zahodu, čez dolino in na griče spredaj... a ne na vzhod.

Ko je burja močnejša učinek Lijaka še vedno deluje, vendar to lahko vpliva na veter na pristanku. Ta se usmeri iz vzhoda oziroma jugovzhoda zaradi podtlaka, ki ga velik rotor ustvarja (glej sliko s puščicami, ki ponazarjajo tokove). S slike vetrov je razvidno, da tudi ko se efekt močne burje razteza vse do mesta Chioggia v Italiji, je na območju Lijaka prisoten otoček blagega vetra z nasprotne smeri... Seveda bo turbulenca nad grebenom bolj izrazita in območje z ugodnimi letalnimi pogoji omejeno, saj se bo burja že prelivala v dolino tudi na SZ delu lijaka. To niso ravno najboljši pogoji za letenje... a če je želja velika je letenje v relativno varnih pogojih še vedno mogoče. Pomembno je preveriti, da je prisoten veter z južnih strani vsaj do sredine doline. V primeru, da je prisoten že sever tik pod grebenom, a na vzletišču lepo piha... in se morda vsake toliko popolnoma umiri ali pihne hrbtno... letenje raje opustite! Prisoten je najbrž grd rotor prav pred vzletiščem... Na posnetku je razvidno, da so v tem primeru trenutki v zraku lahko zelo neprijetni in želeli si boste le čimprej varno pristati. Dosti bolje je opustiti letenje in poiskati kakšno dobro gostilno kjer ponujajo čevapčiče in vrček piva!

V premislek dodajam posnetek 8. aprila s pristanka Lijaka. Tu je jasno razviden efekt vetra z vzhoda in pogojene težave s pristajanjem!

https://www.youtube.com/watch?v=soxlnrJ5XbM
User avatar
istok
fazan
 
Posts: 4
Joined: Tue May 14, 2013 1:17
Karma: 0

Return to Vzletišča in pristanki v Sloveniji (Flying sites in sLOVEnia)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...