Paragliding Slovenia • View topic - Problematika šolskega terena Prebold

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Page 1 of 2

Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Mon Aug 28, 2006 11:15
by damjancr
Šolski teren Prebold ali vadbeni poligon za jadralne padalce in zmajarje je zagotovo eden boljših v Sloveniji. Je do 60 m visok hribček z raznovrstno strmino, s štartom v obliki poseke (kot je večina naših vzletišč) in z zelo velikim pristajalnim prostorom brez ovir.

Po več kot 10-tih letih naše uporabe so vsi trije kmetje, najemniki tega zemljišča, v začetku poletja prepovedali vse naše dejavnosti. Na pomoč, da bo učinkovita prepoved, so kar trikrat poklicali tudi policijo.

Po dveh mescih "uradnega neletenja" in ob številnih konfliktih s posamezniki, so kmetje končno popustili našim prigovarjanjem in pristali na pogovor oz. na pogajanje. Na sestanku, ta petek zvečer, smo se inštruktorji treh najbolj dejavnih šol na tem terenu, uspeli dogovoriti za nadaljno uporabo tega terena v velikosti 5 ha in celo drastično znižali ceno postavljene letne škode, na 90.000,00 SIT.

Večino škode bomo poravnali iz sredstev naših šol in klubov, prav pa je, da tudi ostali, ki ste že in še želite upodarljati ta teren, prispevate k povračilu škode. Prosimo, da se v tem tednu vsi inštruktorji oz. klubi, ki uporabljate ta poligon zglasite enemu od spodaj navedenih inštruktorjev.

Če kot posameznik uporabljate ta poligon, se povežite še z ostalimi uporabniki iz vašega območja in potem lahko kot klub prispevate neko vsoto. Zagotovo ne bo to več kot 1000 SIT na posameznika za celoletno uporabo. Obenem vas bomo lahko sproti obveščali o režimu, npr. na kateri tretjini zemljišča se pristaja ta čas košnje,... upajmo pa, da v prihodnje ne o zmanjšanju pristajalnega prostora ali o večji povrnitvi škode zaradi nekorektnega obnašanja določenih posameznikov. Seveda pa bomo ostale bodoče uporabnike, ki ne želite sodelovati pri "uporabnini" smatrali kot osebe, ki bodo še v nadaljnje povzročale konflikte z najemniki tega kmetijskega zemljišča.

Še vedno velja, da se avtomobili parkirajo na križišču pred kampom (pod vrbo žalujko) ali pri ribniku, nikakor pa ne na travniku ali ob cesti poligona. Trenutno je že visoka trava, zato pristajate čim bližje ceste, potem pa pojdite po cesti in uhojeni poti na štart. Do košnje prosimo ne vadite vodenja krila po tleh na območju košenja trave, ampak le na zgornjem delu pristanka oz. še bolje na ravninskem delu vzletišča.

Hvala za razumevanje in za skupne interese ohranitve uporabe tega dobrega terena še za v bodoče.


Damjan Čretnik tel.: 031 336441
Srečko Jošt tel.: 041 432447
Simeon Klokočovnik tel.: 031 627086

PostPosted: Tue Sep 12, 2006 9:06
by damjancr
Pozdravljeni!

Denar za šolski vadbeni poligon Prebold se nabira in so denar prispevali:

DJP ALBATROS CELJE 10.000 SIT
JPK EOL 10.000 SIT
KIMFLY 20.000 SIT
Jošt Srečko- učitelj 10.000 SIT
Čretnik Damjan - učitelj 10.000 SIT
Hartman Andrej- pilot 2.000 SIT
Lambreht Simon - pilot 1.000 SIT

SKUPAJ: 63.000 SIT


Do zneska katerega moramo dat kmetu še manjka 27.000 SIT, zato še enkrat pozivamo vse, ki teren uporabljate, prispevate svoj del, enemu izmed zgoraj navedenim osebam.

PostPosted: Mon Sep 25, 2006 9:47
by damjancr
Še nakazila:

- SKY Velenje 10.000 SIT
- LOOP TEAM Miha Repovž 10.000 SIT
- Brigita in Dušan Durkovič 2.000 SIT


Skupaj: 85.000 SIT

PostPosted: Tue Sep 26, 2006 16:35
by damjancr
Zadnje nakazilo:

-Peter Slapar (učitelj) 5.000 SIT
Skupaj: 90.000 SIT

Željeno ceno smo zbrali, zato morebitne prostovoljce, ki bi še želeli dat prispevke, prosimo da pokličejo enega izmed zgornjih kontaktnih oseb. In tako nabirali že za leto 2007.

Hvala vsem !

PostPosted: Tue Oct 10, 2006 9:11
by MistyDule
v Preboldu se je našla čelada
če jo kdo pogreša naj sporoči
dusko.mona@gmail.com

PostPosted: Tue Oct 10, 2006 12:06
by damjancr
MistyDule wrote:v Preboldu se je našla čelada
če jo kdo pogreša naj sporoči
dusko.mona@gmail.com


Kakšna pa je? Če je "FLY", je moja :cry:

PostPosted: Mon May 07, 2007 11:41
by damjancr
Oj!

Zopet zbiramo sredstva za vabini teren Prebold! Nabrati moramo 400 EUR! Učitelji in klubi, kateri člani uporabljate teren kontaktirajte zgornje osebe!

PostPosted: Thu May 14, 2009 8:52
by damjancr
Tudi v letošnjem letu 2009 smo plačali odšodnino kmetu za uporabo šolskega terena Prebold (400 eur). Vsi, ki še odšodnine niste poravnali in šolate na tem šolskem terenu prosim, če dogovorjeni znesek poravnate pri meni ali Simeonu!

Do 25.maja je tud prepovedana vsakršna aktivnost na šolskem terenu Prebold, dokler lastnik ne pokosi vsaj del pristanka. Lastniku plačujemo 400 eur odškodnine letno (vse šole,klubi in učitelji-dogovor), vendar kljub vsemu prosi za teh 14 dni, potem do naslednjega leta ni problema (tako pravi). Hvala!
Kar se Laškega tiče je situacija podobna. Držimo se pravil, dokler se jih še sploh lahko, ko nam vzamejo še to sploh ne bomo imeli kje pristat:-(


031 336 441 Damjan
031 627 086 Simeon

Re: Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Tue Apr 13, 2010 15:12
by damjancr
Pozdravljeni!

Tudi letos nabiramo denar za odškodnino na šolskem terenu Prebold. prosim vse učitelje da prispevke po 50 eur izročite meni oziroma Simeonu. Kmetje nam gredo na roko da se teren sme uporabljat, vendar v času visoke trave ( od 15.-30.5) poligona ne uporabljamo, ali pristajamo na pokošeni strani!

V soboto 17.4. ob 8h pa bo delovna akcija čiščenje šolskega terena Prebold. Vabljeni vsi, ki šolski teren uporabljate, saj je res potreben večje delovne akcije, saj je grmovje že preraslo v drevesa. Pridesite orodje (krampice, sekire, motike, grablje, motorne žage...). Prevsem vabljeni vsi učitelji, ki teren uporabljate za šolanje. Za prisotnost se vam zahvaljujem! delovna akcija bo v vsakem vremenu, tudi v primeru rahlega dežja.
Za informacije sem dosegljiv na gsm 031 336 441

LP Damjan

Re: Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Mon May 17, 2010 23:01
by simeon
NEVŠEČNOSTI S ŠOLSKIM TERENOM PREBOLD

To je teren, ki je bil dolgo časa državna lastnina, potem se je pojavil lastnik in najemniki pristajalnega prostora, katerim smo plačevali 450 oz. 400 € za uporabo. Sedaj se je pojavil nov najemnik vzletnega pobočja, ki ga želi zagraditi in v njem gojiti škotsko govedo.
Damjan Čretnik se je z uspešnim prigovarjanjem izboril možnost, da najemnik opusti svojo idejo za dobrih 700 €, še vedno veliko, a kot pravi najemnik, postavim tablo prehod prepovedan in kličem policijo, kasneje pa govedo z ograjo.
Končna cena za celotni prostor torej okoli 1000 €. (podrobnejše informacije pri Damjanu oz, po naknadnih pogajanjih).
Vprašanje torej: ali obdržati ta poligon ali ne? Moje mnenje je, da je kljub številnim hibam najboljši v Sloveniji.
Dobri argumenti:
- simulira večino naših startov, ki so gozdne poseke,
- ko pilot prileti iz poseke, v kateri je veter po pobočju navzgor, pogosto pride v bočni veter (uravnavanje in stabilizacija padala v veter, bočno letenje, prehod v spremembo vetra z amortizacijo morebitnih nihanj, letenje z rahlo zavrtim krilom - daljši reakcijski čas, popravljanje sedeža šele izven poseke (več kot 30m od ovir), uravnavanje in kontrola smeri vzleta in leta,
- možnost leta z vetrom, pravokotno na veter in v veter (torej mini izvedba pristanka iz šolskega kroga že iz višine 60 m),
- potrebna sprememba smeri leta v veter za uspešen pristanek (opazovanje vetrne vreče na pristanku)
- ko "drži" pristajalna ravnina (po 10 uri) je že potrebno uravnavati kot doleta za pristanek (enakomernost drsnosti krila), torej vaja aktivnega reguliranja kota krila,
- teren omogoča izvedbo odprtega zavoja, ko "drži" ravnina pa izvedbo zaprtega zavoja,
- pristajalne ravnine je dovolj, da pilot lahko varno popravlja napake oz. z zamikom pod vodstvom učitelja,
- različni vzletni nakloni, jačanje vetra od jutranjih ur do opoldanskih omogočajo ponavljanje vaje vzleta in prekinitve vzleta ob različnih možnih pogojih.

No to so trenutni argumenti, ki so mi padli na pamet, oz vaje, ki jih učitelji poučujemo na tem terenu. Sam do sedaj na nobenem drugem terenu v Sloveniji nisem mogel teh vaj nuditi učencem v takšnem obsegu, kvalitetno in varno kot v Preboldu.

Hibe, ker je obrnjen proti SV:
- uporaben za SV, V in JZ veter, tudi za SZ in JZ, vendar le, če je sončen dan in do 10 ure.
- teren je uporaben v jutranjih urah, do 12 ure, tudi do 13, ko prične veter pihati po pobočju navzdol (od sonca), zelo redki so dnevi, ko deluje tudi popoldan (SV veter in popolnoma oblačno nebo - pa tudi ne vedno),
- januarja praviloma cel dan piha dol, zaradi akumulacije hladnega zraka v gozdu,
- ko po dolini piha JZ veter (v tem delu Savinjske doline je zelo hitro močan) je v osrednjem delu terena močan in nevaren rotor.
Torej če povzamem, v popoldanskih urah (po službah) je neuporaben.

Ta šolski teren je v lanskem letu uporabljalo 10 šol, eni pogosto nekateri mogoče le enkrat.
Učitelji, prosim, razmislite, ali bi ga uporabljali še v bodoče, vam ustreza, ga obdržimo, boste sodelovali. Švercanja ne bo, tudi če nam ga bo uspelo obdržat.

Razmislite prosim, napišite svoje mnenje oz. kontaktirajte z mano (Simeon 031 627086) ali z Damjanom 031 336441 in se razjasnite glede vašega sodelovanja v nadaljnje. Ob koncu tedna bi želeli napraviti sestanek in izoblikovati svoje zahteve. Vsekakor če bo teren plačljiv, bomo hoteli stalno uporabo brez pavz visoke trave itd.

Pa še v razmislek.
Žalostno je, da v Sloveniji nimamo moč ponuditi pilotom vsaj en šolski poligon, kjer bi lahko samostojno utrjevali svoje znanje. Vsi se zavedamo, kako kompleksen je vzlet z jadralnim padalom, da zahteva izkušenega pilota z dobrim občutkom, da občutek ohraniš le z ponavljanjem in utrjevanjem, da se pripeti večina nesreč na vzletiščih. Teren, ki bi bil dostopen vsem pilotom v smislu treninga, bi zagotovo pripomogel zmanjšati nivo nezgod. Zato bi bilo smiselno razširiti sestanek na vse registrirane šole, povabit k sodelovanju ZPLS in LZS, da bi poiskali ali načrtovali enega ali dva šolska poligona v Sloveniji.

Simeon Klokočovnik

Re: Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Tue May 18, 2010 9:12
by luiz
Sicer nimam občutka kolk naj bi stala najemnina, vendar bi bilo v tem primeru bolj smiselno razmišljat o najemu travnika, kot pa se pogajati z podnajemniki.
Še vedno bi lahko potem šole dajale travnik v najem kmetu ki bi bil pripravljen pokositi travo.
Sicer pa naše vrle zveze bi tudi lahko naredile kaj v tej smeri, konec koncev če ne bo novih pilotov, potem s časoma tudi zveze ne bodo potrebne. :doubt:

lp luiz

Re: Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Tue May 18, 2010 10:38
by povprasevalec
Pozdravljeni!
Ker poznam problematiko šolskih terenov še od 1996 je to že zimzelena tema. Zgodba gre vedno v to smer najprej zastonj teren, nato nekaj nadomestila, nato zmerna cena in nakoncu komercialna cena. In to samo zato ker je interes, vrednost zemljišča je 1€/m2. Posledično je smiselno da se glede na situacijo zberejo šole, vržejo na mizo karto slovenije, izberejo teren za šolanje, preučijo vreme in takoj v pogajanje za 10 letni najem z letnim plačilom nadomestila. V tem primeru se bi verjetno 1000€ poravnalo 10letni najem. (Podal sem samo moje mnenje)
Povprasevalec

Re: Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Tue May 18, 2010 20:59
by mferar
Žal se ti problemi vedno in povsod ponavljajo. Seveda bi bila najboljša rešitev najem terena in potem kmetom prodati travo, ampak to sedaj najbrž ni mogoče. Morda se bi morala o tem pogovarjati zveza in potem šolam nuditi teren na uporabo, če smo toliko let dajali denar za urejanje štartov, bi ga lahko enkrat tudi za šolski teren. Čeprav pridem na ta teren enkrat ali dvakrat na leto, mislim, da bi bila res škoda, da ga izgubimo. Damjan, najdi se s Primožem(LZS) in Damjanom(ZPLS). Morda bo kdo rekel, to je komercialna dejavnost in naj šole same poskrbijo za to. Vendar vemo, da cene našega šolanja niso komercialne in naj se enkrat nekaj vrne tudi tistim, ki skrbijo za nove pilote in napajajo LZS in ZPLS. Tudi lokacija terena je taka, da pokriva več kot pol Slovenije in je dostopna večini, če imajo resen namen šolanja. Sem pripravljen sodelovati, kakor koli.
Bodite fajn, Matjaž

Re: Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Thu Jun 03, 2010 8:48
by damjancr
Trenutno zbran denar za najemnike šolskega terena Prebold - zgornji in spodnji del!

Lintvar ( Damjan in Anže)- 150 eur
Simeon (KIMFLY)- 100 EUR
Prevc Gašper (Krokar)- 50 eur
Janez Skok (Zalet) - 50 eur
Matej Brajnik (IFLY)- 50 EUR
Albatros Celje 50 eur
EOL CELJE - 50 EUR
SKY Velenje - 40 eurskupaj: 540 EUR

Re: Problematika šolskega terena Prebold

PostPosted: Thu Jun 03, 2010 22:35
by igifly
Ja,hm,no, Damjan..si pa res čuden :roll: ...saj imas vzornika-soimenjaka v Poletu- tisti neuradni šolski teren pod Lijakom se kasira 100 eur po soli/letno(tako je vsaj meni ponudil za enega učenca,ko sva pol ure nekaj probavala tam,z tem,da ob visoki travi nimaš tam kaj iskati..dokler ni pokošeno, takrat 10 dni pol pa spet šele v jeseni do pomladi...), torej ,če za Prebold, ki je dosti boljsi in se uporablja vse leto kasirate 200 eur po šoli imaš rešen problem, a ne? Plus dnevne karte za takšne kot sem jaz, ki bi vsaj enkrat v življenju radi videli kje to sploh je .......Boste malo morali priti v Polet v šolanje za klubske managerje, kako se to dela a ne!? =D> :badgrin: =D> Vse se kasira ,nič ni zastonj!!!!!Razen Vremščica,Ženček,Sekirca(če te ne sesuje kmet seveda) in še nekaj placov po vaših krajih. :D :D :D

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...