Paragliding Slovenia • View topic - Vertikalna sondaža

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Vertikalna sondaža

Vremenske razmere za letenje, ...

Moderators: pgmateja, Ksenijab

Vertikalna sondaža

Postby vidulis ico » Wed Jan 17, 2007 10:26

V našem klubu je padla debata na temo sondaže, kaj to je in kako se bere. Mal sem jim razložil in to je opazil Ivan. Zdaj mal popravljeno verzijo te razlage pripenjam še tu.

Predvidevamo dan (Predvidevamo.gif)

Jutranji podatki sondaže so objavljeni za 11 ali 12 uro zvečer. Zaradi tega je potrebno spremljati tudi ostale vremenske podatke. Sondaža nam bo pomagala le, če ni pričakovanih večjih vremenskih sprememb. Potem lahko pričakujemo, da bo atmosfera v višjih palsteh ostala enaka/podobna in skorigiramo nočne temperature in morebitno vlago pri tleh. Tale sondaža nam ne kaže idealnega dneva, veter je močan, morda se bo polegel? Baza ob hribih naj bi bila na 2000 (zelena barva) in imamo inverzijo na 3000 kar je pozitivno. Na 1500 in 3000 m je precej vlage, pričakuje se oblačna plast.

Spremljamo vremensko napoved, ki je takrat bila (Iz mesečnega biltena ARSO): 26,27 junij Pretežno jasno. Nad zahodno in srednjo Evropo ter severnim Sredozemljem je bilo območje visokega zračnega pritiska, ki je drugi dan nad srednjo Evropo oslabelo. Hladna fronta se je od zahoda bližala Alpam. V višinah je s sevezahodnimi vetrovi pritekal topel in suh zrak. Pretežno jasno je bilo, najvišje dnevne temperature so bile od 23 do 29 °C.

Torej če bo jasno, baza na 2000 z inverzijo na 3000 in bo veter mal pojenjal je vredno poizkusiti. Modro zarisane črte pa nam povedo bazo nad hribi kjer je dolina na 700 m temperatura zraka pa bo verjetno podobna kot na 200 metrih. Baza bo tam nad 2500. Imamo vzhodno/severno tendenco, ki nam bo pomagala uiti iz alpskih dolin.


Razlaga (Krivulje.gif)

Na sliki Krivulje.gif so ( od vsake sem eno povdaril):
- modra temperature zraka
- vijola temperatura rosišča
- zelena temperatura dviganaja suhega zraka (suha adiabata)
- svetlomodra temperatura dviganja vlažnega zraka (vlažna adiabata)
- črna je temperatura zraka katerega bi dvigali če bi imel na tleh (200m nadmorske) okoli 26 stopinj in temperaturo rosišča 7 stopinj.

Zakaj in kako se dviga suh in vlažen zrak si preberite v priročniku o vremenu. Podrobna razlaga na naslednjih slikah.


Analiza na podlagi dejanskih podatkov - sondaže ob 12.

Osnova (Baze.gif)
Desna črna krivulja je izmerjena temperatura zraka, leva pa temperatura rosišča. Do okol 2000 m nad morjem (800mb) bi se mu temperatura ob dviganju spreminjala po suhi adiabati, od tam po vlažni. To sem oranžno zarisal na sliki Baze.gif To se dogaja ob gorski pregradi ko se zrak prisiljeno dviga ob hribu zaradi vetra. Na okol 2000 imamo bazo.

Malo več (Baze2.gif)
Gorska dolina - Trenta :
Višina tal je okoli 700 m, temperatura zraka okoli 26 stopinj (rdeča pika). Če potegnemo po Suhi adiabati in rosišču vzporednice, dobimo približno na 2600 bazo ob hribih (oranžno presečišče). Ta nastane zradi prisilnega dviga - dolinec ali splošni veter dvigne zrak navzgor ob hribih. Od tam se zrak dviga po vlažni adiabati. V kolikor ne bi bilo hribov (ali vetra) bi bila prosta konvekcija (oblak) na stičišču temperature zraka in vlažne adiabate (rumeno narisana krivulja). Zelo verjetno šele ob močni rdeči črti, čeprav se kratko stakneta že prej. Višina proste konvekcije bi bila 4800 in oblak bi bil do nekje 6000m (dokler sta skupaj vlažna adiabata in temperatura zraka). Do te situacije zelo verjetno ne bo prišlo ker imamao nad 2500 invertivno plast, ki zavira dviganja.

Zaključek: nad Tolminom je baza na okol 2000m , nad Trento na okol 2600m. Veter: ne premočna severna tendenca. Ozračje za Tolmin stabilno, za Trento še vedno stabilno čeprav malo manj (pogojno stabilno ?).

Labilne razmere (Labilne.gif)
Vlažna adiabata in temperatura zraka se sekata in v primeru višjih temperatur od predvidenih lahko pride do prekomernega razvoja. Dovolj bi bili že 2 stopinji več od predvidenih in pridemo v področje nestabilnih razmer. Kot je omenjeno v prejšnji sliki bi višja temepratura od predvidene povzročila nestabilno situacijo. Glej vijola krivuljo in levo od nje obarvano področje ki pomeni oblak (nevihtni). Njegova višina je v območju kjer je vlažna adiabata desno od temeprature zraka , moč pa je odvisna od razlike temepratur, oziroma večja kot je površina (viola področje) večjo moč ima. Do labilnih razer lahko prihaja tudi zaradi spremenjenih lastnosti dotekajočega zraka višjih plasti atmosfere ( padec temeprature ), zato je potrebno spremljati napoved.

Na sliki posneti istega dne, pa si lahko ogledate kako zgleda taka sondaža oziroma vreme, višina baz v realnosti.

Takole vidim in spremljam sondaže, kar mi pomaga razločiti bolj dober dan od dobrega. Ali še bolje: ostati doma, ko dan ni primeren za letenje.

Sondaže (tudi arhiv za nazaj) najdete na:
http://weather.uwyo.edu/upperair/sounding.html
[url=http://www-frd.fsl.noaa.gov/mab/soundings/java/plot_soundings.cgi?data_source=RAOB;start_year=2002;start_month_name=Jun;start_mday=26;start_hour=3;start_min=0;n_hrs=3.0;airport=LIPD;plot=Java-based%20plots&startSecs=1025060400&endSecs=1025071200]http://www-frd.fsl.noaa.gov
[/url]

Sondaže za Ljubljano objavljeno na naših straneh spremljam le kot informacijo. Podatki so objavljeni le do 3000m, kar je premalo da bi lahko predvidevali dan. Vsekakor pa dopolnijo sliko dneva. Za SZ Slovenijo je najbližja objavljena sondaža za Udine (koda LIPD ali 16044).

lp Simon
Attachments
predvidevamo.gif
predvidevamo.gif (27.07 KiB) Viewed 41409 times
Krivulje.gif
Krivulje.gif (26.17 KiB) Viewed 41409 times
Baze.gif
Baze.gif (26.82 KiB) Viewed 41409 times
Baza2.gif
Baza2.gif (27.39 KiB) Viewed 41409 times
Labilne.gif
Labilne.gif (28.05 KiB) Viewed 41409 times
Triglav20020626.jpg
Triglav20020626.jpg (26.75 KiB) Viewed 41409 times
vidulis ico
kanja
 
Posts: 213
Joined: Tue Aug 23, 2005 9:13
Karma: 6

Re: Vertikalna sondaža

Postby damjank » Wed Aug 07, 2013 12:23

Mogoče bi dodal še tale link, kjer je bolj podrobno razloženo kako sondažo interpretirati in napovedovati nevihtne oblake.
http://www.eos.ubc.ca/courses/atsc201/A ... dings.html
damjank
fazan
 
Posts: 1
Joined: Sun Sep 30, 2007 11:46
Karma: 0


Return to Meteorologija

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...