Paragliding Slovenia • View topic - Planiranje FAI trikotnika

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Planiranje FAI trikotnika

Članki in obvestila

Planiranje FAI trikotnika

Postby Martin » Fri Mar 27, 2009 12:33

Planiranje FAI trikotnika pri preletih z jadralnim padalom, PPG, ...

Najprej sem poizkušal uporabiti program SeeYou, ki ga uporabljam že za download poti iz GPS-a in pregled le-teh. Pri planiranju FAI trikotnika pa mi ni všeč to, da moram najprej vnesti točke do katerih hočem leteti, potem pa program nariše območje kamor moram postaviti točko trikotnika, da bo FAI trikotnik. Pri vsaki točki pa moraš izpolniti nekaj podatkov, kar je zamudno. Seveda, če imaš veliko točk že vnešenih, to ni problem, če pa jih nimaš... Poleg tega ima osnovni zemljevid premalo podatkov za orientacijo. Npr. mesta, vasi, reke, ceste, ...

Naslednji program je QUO2. Zelo zanimiv program, uporaben predvsem za pohodnike in kolesarje pa mogoče še za koga. V tem programu lahko narišeš poti, jih premikaš ali pa premikaš posamezno točko. Posamezne točke lahko tudi brišeš ali pa dodajaš. Izračun dolžine poti dobiš takoj ob premiku točke. Slaba stran - ni izračuna FAI trikotnika. Ni pravega trikotnika. Dejansko narišeš pot s štirimi točkami, ne pa trikotnika s tremi. Tako imaš na istem mestu dve točki (začetna točka in končna točka). Ko hočeš prestaviti točko s tega mesta, prestaviš samo eno, ne pa obe hkrati. Dobra stran programa je tudi ta, da lahko poti izvoziš v datoteko ali pa direktno v GPS. Lahko imaš prikazanih poljubno število poti hkrati.

Odločil sem se, da naredim program, ki bo vsaj za planiranje veliko bolj prijazen do uporabnika in bo naredil to, kar v omenjenih programih ni delalo po mojih željah. Program ima le nekaj funkcij. Kreiranje, brisanje, izvoz trikotnika v datoteko in čitanje trikotnika z datoteke. V trenutni verziji programa je možno naenkrat prikazati samo en trikotnik. Poleg premikanja trikotnika in premikanja posameznih točk trikotnika, je možen tudi zoom+ in zoom- s koleščkom miške in tipka za reset zooma. Možno je tudi premikanje zemljevida z desnim gumbom miške. Kreiranje točke vzletišča z možnostjo prikaza koncentričnih krogov na vsakih 5 km. Prikaz prepovedanih območij.
Zemljevid je Državna pregledna karta v merilu 1:1.000.000. Prikaz pozicije je v stopinjah, minutah in sekundah, izvoz trikotnika pa v stopinjah. Format izvozne datoteke je tab delimited txt. Uvoz v QUO2 je brez problema.

Pohvale, graje, namige za izboljšavo... ter želje po preizkusu programa, ki ga bom poslal po e-pošti, sprejemam na naslov martin pika mali afna siol pika net. Velikost zip datoteke je manj kot 3MB.

Lep pozdrav,
PG in PPG pilot,
Martin
User avatar
Martin
fazan
 
Posts: 6
Joined: Mon Feb 05, 2007 9:05
Karma: 0

Fai trikotnik

Postby bigA » Fri Mar 27, 2009 19:18

Po mojem se da iz SeeYou stisnit precej več kot si ti uspel.
Pri planiranju trikotnika ni prav nobenih težav, točke pa si lahko sproti zmišljuješ kjer hočeš. Prav ničesar ne pogrešam pri tem opravilu.

Lp
Aleš
bigA
galeb
 
Posts: 84
Joined: Wed Jan 11, 2006 0:33
Karma: 0

V odgovor Alešu pa mogoče še komu

Postby Martin » Sat Mar 28, 2009 10:52

Naj malo bolj natančno napišem kaj mi pri SeeYou programu ni všeč. Da ne bo pomote, ta program je zelo dober in ga z veseljem uporabljam. Ni mi pa všeč ravno planiranje FAI trikotnika.

Ko imam narisan trikotnik in hočem premakniti eno točko trikotnika:
1. Področje kamor lahko postavim vogal trikotnika, ki ga premikam, moram nastaviti iz menija. Ko imam enkrat področje nastavljeno, je to področje samo za ta vogal. Če hočem premakniti drug vogal, se področje izrisuje še vedno za prvi vogal. To je sicer po drugi strani včasih zaželjeno, največkrat pa hočeš vedeti kam lahko postaviš vogal, ki ga premikaš. Pri mojem programu se področje izriše avtomatsko tudi, če se premaknem na drugo stran daljice, ki je trenutno fiksna. Področje se vedno izriše na tisti strani fisne daljice, na kateri je vogal, kateremu se približamo ali ga premikamo. V SeeYou moraš v tem primeru preklopiti prikaz s kombinacijo tipk CTRL-R. Do 5x da prideš do željenega področja. Vseh področij je namreč 6.
2. Ko se odločim kam bom dal vogal trikotnika, moram pritisniti desno tipko, da odprem meni, izbrati "Dodaj točko tukaj". Odpre se novo okno v katerem moraš vnesti vsaj ime točke. Nato okno zapreš s pritiskom na tipko "V redu". Miška je sedaj čisto drugje, kot je točka, ki sem jo pravkar vnesel. Pričakoval sem, da bo vogal trikotnika že povezan z vnešeno točko, pa ni. Z miško moram izbrati pravkar vnešeno točko, da jo program sprejme. Po moje je preveč klikanja za samo planiranje, kjer nobena točka trikotnika še ni fiksna, ker jo pri planiranju sigurno večkrat premakneš. Pri mojem programu primeš vogal trikotnika (drag and drop) in ga postaviš kamor te je volja. Brez dodatnih vprašanj, oken,... Če bi SeeYou delal na tak način in šele, ko bi bil 100%, da je trikotnik tak, kot si ga želiš, bi kreiral vse tri točke, bi bil skoraj popolnoma zadovoljen. Zakaj skoraj? Zato, ker bi SeeYou program lahko sam izbiral kje se izriše FAI področje.
3. V SeeYou mi ni uspelo premakniti začetne in končen točke trikotnika naenkrat. Vsako točko moraš premakniti posebej. To je zato, ker to ni pravi trikotnik pač pa pot, ki ima slučajno začetno in končno točko v isti poziciji.

Poleg tega:
4. Trikotnika ne morem premakniti. Lahko premaknem samo posamezen vogal na že vnešeno točko.
5. Če hočem premakniti zemljevid med premikanjem vogala, moram na rob okna, kjer se prikaže puščica. Tukaj moraš biti zelo pazljiv, ker ti zemljevid kar prehitro pobegne predaleč. Moj program premakne zemljevid z desno tipko na miški s funkcijo primi - podetgni - spusti.

Res je, da ima program SeeYou še veliko več možnosti kot sem jih opisal tukaj. Zato je bil verjetno tudi narejen tako kot je. Pri vseh funkcijah, ki jih omogoča, so morali narediti kompromis kaj se bo z določenimi pritiski na miškinih gumbih delalo in kaj ne. Teh vrstic nisem napisal zato, da bi kakorkoli blatil odličen program. Hotel sem samo povedati kaj mi ni všeč in kaj sem naredil, da sem malo bolj zadovoljen. Če bo moj program uporaben za še koga durgega, bom pa še bolj zadovoljen. Če bodo programerji v Naviter-ju uporabili kakšno idejo iz mojega programa, pa tudi v redu.

Lep padalski pozdrav
Martin
User avatar
Martin
fazan
 
Posts: 6
Joined: Mon Feb 05, 2007 9:05
Karma: 0

Postby Martin » Wed Sep 09, 2009 14:59

Avtor internetnega programa http://www.paraglidingforum.com/xcplanner za planiranja letov je naredil nekaj izboljšav. Zemljevid se sedaj prilagodi velikosti okna, meniji so vsi na levi strani. V meniju je pobarval ozadje točk, če se jim približaš. Nato klikneš na izbrano točko in na zemljevidu se prikaže območje izbrane točke precej povečano. Za prikaz vseh točk klikneš na zvezdico v meniju na levi strani.
Lahko prikaže zemljevid, satelitsko sliko ali oboje. Možnost izbire 2 do 5 točk. Če izbereš 3, prikaže območja za FAI trikotnik.
Možnost izbire načina izpisa pozicij točk.
Priporočam!
lp, Martin
User avatar
Martin
fazan
 
Posts: 6
Joined: Mon Feb 05, 2007 9:05
Karma: 0

XC - planner

Postby pavel » Wed Sep 09, 2009 16:43

Martin,dobro jutro!
Ta program je na voljo že kar nekaj časa in je res tudi enostaven,tudi za takega telebana,kot sem sam. :badgrin:
Igračkati se z njim je enostavno!Se pa to konča,ko hočeš po programčku odletet!!!
Raje zgruntaj realno meteorološko napoved.Zagotavljam ti,da boš obogatel :lol:
Lp.
pavel
sokol
 
Posts: 143
Joined: Thu Aug 25, 2005 20:10
Location: Nova Gorica,Slovenia
Karma: 0

Postby pidalc » Wed Sep 09, 2009 19:11

Če bi naprimer letel z dlančnikom, ki je povezan z GPS in ima gor SeeYou Mobile, bi ti ta med letom preračunaval točke za dosego FAI trikotnika (nariše področje, kot zgornji program) poleg vseh ostalih uporabnih in neuporabnih funkcij.
User avatar
pidalc
kanja
 
Posts: 292
Joined: Fri Aug 26, 2005 9:03
Karma: 0


Return to Članki in obvestila

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...