Paragliding Slovenia • View topic - AEROS - Rapid

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Page 1 of 1

AEROS - Rapid

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 2:50
by Jons
Tekmovalno akrobatsko krilo, zasnovano in testirano v Sloveniji, s pomočjo Klemna Sovana, Valterja Pivka in Staneta Krajnca.

VIDEO

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 11:03
by igorer
Hmmm,...kdo je pa konstruktor...a si ja izpustu

Se dobra roba sama hvali, a ne Janez. =D>

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 11:16
by solja
Fajn fajn!!!

Čestitke!

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 12:26
by igor
Janez, Klemen, Valter in Stane.

Za znanje in vložen trud ter rezultat. Kapo dol. Plod domačega znanja za Aeros! Takih projektov se manjka povsod v Sloveniji. In s tem se človek resnično lahko neskromno pohvali. Dodane vrednosti je tukaj več. Upam, da jo boste kdaj pa kdaj nesebično delili tudi z nami - s širšo padalsko skupnostjo - v obliki mnenj, komentarjev in nasvetov ali tečajev. Na forumu ali na terenu v praksi. Da človek zadevo zna uporabljat je eno. Da jo povrhu vsega še naredi ... pa je odmik v kategorijo tistih, od katerih se lahko zgolj učimo.

Veliko uspeha v timskem delu še naprej.

Igor M.

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 15:19
by MTC
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Wed Sep 29, 2010 7:47
by bortega
no to je pa pohvalno. Čestitam... pa dober komentar pilota v videu :D :D

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Wed Sep 29, 2010 22:56
by rokz
caaarrskooo =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Wed Sep 29, 2010 23:49
by matt30mb
vsaka čast ... pa dober ste tele smeške naučil sinhronega ploskanja :)

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Thu Sep 30, 2010 11:06
by klemensovan
Oj!

Mislim ni druge, sem se moral oglasit tudi sam. Da boste bolj na jasnem kdo in kaj naj povem, da je konstruktor izdelka Janez Križnar (vse druge je omenu, sebe pa ne zna pohvalit), Valter je dal idejo, povedal kaj hoče imet, kako naj izgleda, meni so ga pa podturil za testiranje in trimanje. Bilo je naporno, na momente samomorilsko ampak se je izplačalo! Izdelek je primerljiv in konkurenčen vsem vrhunskim acro padalom, z njim se da izvajat vse manevre in tisti acro piloti, ki so ga uspeli probat in so ga videli v akciji so bili presenečeni in navdušeni! Ja, presrečen sem tudi sam, da sem bil lahko del ekipe in da stvar še ni končana. Janez je namreč perfekcionist in pri njemu ni stvar nikoli dovolj dobra, da ne bi mogla bit boljša! Padalo je narejeno in bo kot vse kaže kmalu šlo v serijsko proizvodnjo, razvoj pa še ni končan in se že veselim novega prototipa. Dejstvo, da je to kolikor je meni znano tretje padalo, ki ga je Janez skonstruiral govori o tem, da mož ve za kaj se gre in to v nulo!!!!
Vse čestitke Janezu, res si car, kapo dol!!!

Lp Klemen

Re: AEROS - Rapid

PostPosted: Fri Oct 01, 2010 7:12
by Jons
Hvala vsem za tako pohvalne besede. Drži, da te v življenju določa vpliv genov in okolice. Ko sem se kot majhen pobič podil naokrog, je sosedov Stane (Krajnc) sestavljal in podiral zmaja na bližnji zelenici, mularija pa smo to čudo z zanimanjem opazovali. To so bili zlati časi, ko je Stane imel še hipi frizuro in ko smo po kavo, nove zvezke in pralni prašek hodili v indijo koromandijo, torej čez Karavanke. Od takrat je preteklo že obilo vode. Vmes je bilo še nekaj podobnih srečnih okoliščin, ki so me na kraju pripeljale do jadralnega padalstva.

Bilo bi čudno, če v družbi mojega takratnega padalskega mentorja Domna Slane in njegovih prijateljev, Franceta Megušarja, Mateja Jocifa, Romana Lotriča, Marka Novaka in še mnogih drugih, ne bi začel z XC preleti. Največ pa je poznavanje z Domnom vplivalo na moje ocene iz matematike. Se sprašujete zakaj? S srednješolskim profesorjem matematike Francetom Giacomellijem sva si bila nekako na bojni nogi. Še danes mi je žal, da sem mu parkrat pošteno pil kri pri pouku. France je takrat vneto sodeloval z Domnom pri snovanju novih padal. Z Domnovim posredovanjem sva zakopala bojni sekiri in tekom let postala dobra padalska tovariša. Prav pri Francetu sem prvič videl, kako zgleda načrtovanje novih padal. S svojim znanjem matematike in programiranja je lastnoročno ustvaril CAD program za risanje padal (in kasneje še mnogih drugih reči). Bil je eden prvih na svetu s takim programom. Dasiravno se mi takrat še ni sanjalo kaj pomenijo vse tiste kratice in koeficienti, ki sta jih z Domnom omenjala, sem vsakič razumel nekaj več in stvar me je začela zanimat. France mi je pomagal tudi pri načrtu za kajt, kasneje pa še s kopico uporabnih nasvetov. To je bilo nekje sredi '90 let, ko je internet komaj dobro štartal in so bile letalske knjige in filmi prava svetinja.

Samostojno sem sprva načrtoval in izdeloval le kajte, ki so poceni konstruktorska šola. Šele kasneje so prišla na vrsto tudi padala. Srečno naključje je hotelo, da sem našel službo v Stanetovem podjetju Atair in se imel priliko učit od pravega mojstra. Od tam do prvega lastnega jadralnega padala je bil le še korak, a kljub vsemu začinjen z vsemi žavbami. Zelo sem hvaležen Valterju Pivku, ki je nesebično priskočil na pomoč pri vsakršnem testiranju ali z nasveti. Nedolgo zatem je vskočil tudi Klemen Sovan in razbremenil Valterja. Tudi Klemnu dolgujem veliko zahvalo, saj je opravil večji del testiranja pri prototipih Rapida. Iskreno se zahvaljujem tudi Stanetu Krajncu, ki je vedno rad pomagal, pa naj je šlo za strokovni nasvet ali streho nad glavo. In naj ne zamerijo vsi tisti čigar pomoči tu nisem omenil.

Skozi te konstruktorske brzice smo si nabrali kar nekaj izkušenj. Še najbolj me je skrbelo za varnost, kajti teh skrbi ni nikoli dovolj. Predvsem nesreče dobrih pilotov ti krajšajo spanec in burijo misli. Razvoj gre naprej in trudili se bomo, upam da vsi in morda še kdo, ob novih zanimivih projektih. Najbrž lahko rečem tudi v imenu Staneta, Klemna in Valterja, da nam ne bo težko odgovorit na kako vprašanje ali drugače pomagat, če bomo le znali in zmogli. Od dobrih nasvetov ponavadi ne boli glava. ;)

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...