by igorer » Tue Mar 30, 2010 20:45
1)Zanima me varnost glede letenja z obema napravama. Glede padalstva sem že slišal nekaj o nevarnosti med letom(zapiranja... ipd.) pa me zanima še za zmajarstvo.
Padalstvo je zelo varen šport, če se ga le pravilno lotiš, prav tako kot zmajarstvo. Zapiranja pri padalu niso problem, če letiš s padalom primernim tvojemu znanju. Posvetuj se s tvojim bodočim inštruktorjem.
Sicer pa za kateri šport se boš odločil, je odvisno od tebe ali raje letiš z nogami naprej(padalstvo) ali z glavo (skozi zid, LOL) naprej.
2)Kakšne so zmožnosti zmaja proti padalu? Ali je pri zmaju dviganje in doseganje višin manjše kot pri padalu glede na to da je padalo precej lažje?
Zmaj načeloma leti hitreje in ima boljšo fineso, kar pa ne pomeni, da se s padalom nikamor ne pride. Prednost padala je v lahkosti, prenosnosti, enostavnosti, ter pristajaš lahko na zelo majhnem prostoru, kar za zmaja sigurno ne moremo reč. Dviganja in višine pa so odvisna od termike in pilota. Razlika med njima je minimalna.
3)V kakšnih vetrovnih razmerah lahko letita obe napravi?
Če so z zraku padalci so prav gotovo tudi zmajarji, obratno tudi skor vedno drži.
4)Kateri šport je dražji? (okvirna cena rabljene začetniške opreme)
Mislim, da zmaj, tko za ene 2x dražji. Celotno novo opremo za padalstvo dobiš že za nekje 2500€, kakšen € gor al pa dol, odvisno od firme. V vsakem primeru se pred tem posvetuj z nekom. Lahko vprašaš tudi na forumu, boš sigurno dobil odgovor.
Pa dober se odloč.
Fly in peace