Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Razno   
Oddaja ujeti trenutek

Posredujemo vam informacijo o premieri dokumentarne oddaje Izobraževalnega programa TV Slovenija UJETI TRENUTEK, ki bo 4. decembra 2008 ob 17.30 na 1. programu TV Slovenija .


od Iv@nl, Ponedeljek, 01 December 2008 15:07, Komentarji(0), Preberi vse
Premierna projekcija filma UJETI TRENUTEK

Matevž LenarèièSpogledavanje z nebom, pticami in letenjem je ena najstarejših èlovekovih želja. Izpolnjena je bila že davno, še vedno pa se pri posameznikih rojevajo novi navdihi in naèin osvajanja neba. In prav to je bilo vodilo ekipe TV Slovenija, ki je ustvarila dokumentarni film o Matevžu Lenarèièu z naslovom "Ujeti trenutek".

Matevž Lenarèiè je biolog, alpinist, padalec, fotograf in pilot ultralahkega letala Pipistrel Sinus, s katerim je pred štirimi leti obkrožil svet.

V skoraj osemdesetih dneh, kolikor je trajala pot okoli sveta, se je Matevž sreèal z mnogimi preizkušnjami. Med najzahtevnejše so zagotovo sodile tudi vremenske. To je bil razlog, da je snemanje potekalo skozi vse letne èase in na razliènih lokacijah Slovenije.

Premiera filma, ki je nastal v Uredništvu izobraževalnih programov, Kulturno umetniškega programa TV Slovenije bo v torek, 02.12.2008 v  Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovšèini,  ob 19.00 uri.

Program:

- Pozdrav župana obèine Ajdovšèina Marjana Poljšaka,
- uvodni nagovor zgodovinajra prof. Sandija Sitarja, najveèjega poznavalca zgodovine slovenskega letalstva,
- predstavitev projekta skozi oèi scenaristke Nuše Ekar in režiserja Boža Grlja,
- projekcija filma,
- pogovor z avtorji filma, pilotom Matevžem Lenarèièem ter sokonstruktorjem letala Ivom Boscarolom.


od Iv@nl, Petek, 28 November 2008 20:49, Komentarji(0), Preberi vse
Koledarji za leto 2009

Natisnjeni so koledarji za leto 2009. Koledarji so v formatu A3 (ležeèi), tiskani v visoki kvaliteti in odliènimi materiali. Koledar ima še prostor za dotisk logotipa, na zadnji strani pa so objavljeni glavni prazniki nekaterih EU držav.

Cena koledarja je 7€ + poštnina. Za nakup nad 10 komadov pa priznamo 10% popusta.

Koledar si lahko ogledate in tudi naroèite tukaj ali s klikom na spodnjo sliko.

koledar  od Iv@nl, Sreda, 26 November 2008 14:25, Komentarji(0), Preberi vse
Padalsko certificirnje LTF bo poenoten z EN standardom

ltf testZelo dobro znane standardizirane kategorije jadralnih padal LTF 1,1-2,2,2-3 za certificirana jadralna padala, bodo prvega januarja drugo leto ukinjene. Osemnajstega novembra so se v Nemèiji za okroglo mizo sestali èlani DHV (Nemška jadralnopadalska in zamajarska zveza), DMSV (Nemška paramotorna zveza), EAPR (Evropska padalska akademija) in PMA (jadralnopadalska zveza izdelovalcev jadralnih padal) ter se dogovorili, da bodo za testiranje uporabljali samo standard EN.

Glede pravil v standardu EN, se bodo omenjene organizacije še sestale in dorekle vse nejasnosti v tem standardu, da kasneje nebi prihajalo do nesporazumov. Klasifikacija od 1-3, ki je veljala v LTF-ju se bo sedaj spremenila v EN od A do D: A (DHV1), B (DHV 1-2), C (DHV 2), D (DHV 2-3).

Vse omenjene spremembe bodo torej zaèele veljati prvega januarja 2009. Veè o tem si lahko preberete tudi na spletni strani http://www.p-m-a.info .

Vsebina testa EN 926-2
od Iv@nl, Torek, 25 November 2008 13:15, Komentarji(0), Preberi vse
Dokumentarec o Ireni Avbelj

Irena AvbeljNa drugem programu TV Slovenija bo drevi ob 21.55 dokumentarni film o Ireni Avbelj, 15-kratni svetovni prvakinji v skokih s padalom na cilj, paraskiju in figurativnih skokih ter potapljaèici.

Film z naslovom Želim biti delfin je letos posnel režiser Tone Stojko. Avbljeva je daleè najbolj uspešna slovenska padalka, saj je že veè kot 15 let v samem vrhu tega športa. Leta 1992 je v Granadi v Španiji osvojila drugo mesto na svetovnem vojaškem prvenstvu v figurativnih skokih, leto pozneje pa je na svetovnem prvenstvu v Flachauu v Avstriji zmagala v paraskiju.

Vsi, ki ga boste zamudili, si lahko ogledate ponovitev v ponedeljek, 10. novembra, ob 14.05 na istem programu.


od Ksenijab, Nedelja, 09 November 2008 14:14, Komentarji(0), Preberi vse
2009 fly forever koledar

koledar Cross Country magazine je izdal novi obojestransko potiskan koledar za leto 2009. Na koledarju so zbrane najboljše fotografije športnih fotografov.

Koledar za leto 2009 vsebuje na eni strani fotografije jadralnega padalstva in zmajarstva na drugi strani pa motornega letenja z jadralnimi padali. Dnevi in mesec so napisani v angleškem, francoskem, nemškem, švedskem, japonskem in kitajskem jeziku. Pri vsakem dnevu pa je tudi prazen prostor, ki je namenjen za vpis posebnih dogodkov, ki jih nameravate obiskati.
Cena koledarja znaša 15,95€.

Veè informacij: www.xcshop.com
od Iv@nl, Petek, 17 Oktober 2008 16:26, Komentarji(0), Preberi vse
V breznu našli èeškega padalca

Jamarski reševalci so ponoèi v breznu na obmoèju smuèišèa Kanin našli pogrešanega èeškega padalca, ki pa ni kazal znakov življenja.

jamarji Reševalci si po besedah vodje štaba jamarskih reševalcev Jake Jakofèièa zdaj prizadevajo, da bi 59-letnega Èeha spravili iz snežne razpoke na globini 208 metrov. Pri tem jih ovirajo padajoèe ledene sveèe in vodni slapovi, ki so posledica moène nevihte, je opisal Jakofèiè.

Èeškega padalca so pogrešali od sobote opoldne, ko se je kljub slabemu vremenu in vidljivosti spustil s Kanina. V iskalni akciji ob bovških gorskih reševalcih in pripadnikih gorske enote novogoriške policijske uprave sodeluje tudi 14 èlanov reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije.

Jamarji so v ponedeljek pregledovali jame na smuèišèu Kanin, kjer so pogrešanega Èeha nekaj pred 3. uro zjutraj tudi našli.
  Vir: Rtvslo

od Iv@nl, Torek, 02 September 2008 12:31, Komentarji(0), Preberi vse
Nova Factor

nova

Vsaka ima svoj factor
(Novica je sponzorirana )od Iv@nl, Ponedeljek, 01 September 2008 17:18, Komentarji(0), Preberi vse
Na Kaninu že tretji dan išèejo èeškega padalca

Na Kaninu že tretji dan išèejo èeškega jadralnega padalca, ki se je poskušal v soboto spustiti z višine okoli 1800 metrov v dolino. Zaradi slabega vremena, na omenjeni višini je bila gosta megla, pihal pa je tudi veter, sta se s prijateljem dogovorila, da bosta startala kakšnih sto višinskih metrov nižje.


Eden izmed padalcev se je peš pomaknil nižje, za drugim pa je medtem izginila vsaka sled. Danes dopoldne so s policijskim helikopterjem preletavali celotno obmoèje, kjer sta Èeha poskušala vzleteti. Teren, ki je na veèih mestih skoraj neprehoden, polen ruševja, kamenja in jam ter brezen, so preiskovali tudi èlani Gorske reševalne službe iz Bovca, pa jamarji in vodniki s psi. Doslej za izginulim padalcem niso našli niti najmanjše sledi.

Danes popoldne naj bi na kraj dogodka priletel tudi vojaški helikopter in pripeljal jamarske reševalce.
Obmoèje, kjer je izginil èeški padalec, preiskujejo že tri dni, vendar brez uspeha. (Foto: Jani Aliè) 
od Iv@nl, Ponedeljek, 01 September 2008 22:17, Komentarji(0), Preberi vse
Dostop do vzletišèa Ambrož

Obèina Cerklje na Gorenjskem obvešèa, da bo v mesecu septembru na lokalni cesti Grad – Ravne, od križišèa državne in lokalne ceste v Gradu pa do odcepa za Ambrož pod Krvavcem na Ravnah, podaljšana zapora prometa zaradi rekonstrukcije vozišèa.


Popolna zapora je predvidena med 1.9.2008 in 20.9.2008 vsak dan razen nedelje in praznikov med 8.00 - 16.00 uro, ter delna zapora ceste od 16.00 - 8.00 ure. V èasu delne zapore bo promet potekal izmenièno.


Nemoten dostop do vasi na podroèju Krvavca bo v èasu rekonstrukcije ceste možen iz kamniške strani.od Iv@nl, Nedelja, 31 Avgust 2008 22:05, Komentarji(0), Preberi vse
Šola letenja z jadralnim zmajem

V Tolminu se bo od 21. pa do 27. septembra spet odvijal Tecaj
zaèetniški teèaj jadralnega zmajarstva.

Interesenti lahko poklièejo na:

Matjaž Klemenèiè: 051-237-081
klemencic_matjaz@hotmail.com

Ivan Brovè: 041-641-887
ivan.brovc@siol.net

logo
od MRX, Sobota, 30 Avgust 2008 13:56, Komentarji(0), Preberi vse
Padalec zgrmel v globino


Gorski reševalci iz Tolmina so imeli v zadnjih treh dneh kar pet akcij reševanja jadralnih padalcev. Tako so predvèerajšnjim popoldne na poboèju Kobariškega Stola pod planino Božca v Breginjskem kotu reševali jadralnega padalca, ki je padel z višine okoli 40 metrov na travnato poboèje.

Veè >>>od Iv@nl, Sreda, 27 Avgust 2008 22:43, Komentarji(0), Preberi vse
Wings for Cuba

cuba Skupina jadralnih padalcev pod imenom Cercle de l’homme volant na festivalu Coupe Icare, ki bo letos potekal 21. septembra v St Hilaire du Touvet - Lumbin, se je odloèila, da bo na tem festivalu zbirala rabljeno opremo za letenje z jadralnimi padali. Oprema bo namenjena pilotom iz Kube in Madagaskarja, ki bi radi leteli pa nimajo dovolj sredstev, da bi si opremo kupili.

Vsi tisti, ki se odpravljate na ta festival, lahko pospravite vaše podstrešje, vašo staro in izrabljeno opremo pa lahko odnesete s sabo in jo donirate. Opremo lahko oddate na Kortelovi in Rip air stojnici. Strokovnjaki bodo opremo pregledali, èe je sploh še uporabna in jo potem razposlali pilotom na Kubo in Madagaskar. 

www.hommevolant.fr
od Iv@nl, Sreda, 27 Avgust 2008 12:07, Komentarji(0), Preberi vse
Nadmorska višina utekoèinjenja vodne pare

Še malo, pa bo za nami polovica zadnjega poletnega meseca. O pravem poletju pa še vedno ne duha ne sluha. Kaže, da se bo tudi v prihodnjih dneh nadaljevala stara zgodba. Ko temperature spet presežejo 30 stopinj Celzija, kar traja le kakšen dan ali dva, že sledi novo poslabšanje. Tudi ta teden bo, kar zadeva vreme, najbolj pester dan petek, ki se je že minuli teden marsikje "izkazal" z veèkratnim pojavom krajevno tudi prevelikih zrn toèe.

   
  Takole slikovit je bil videti kondenzacijski nivo nad Karavankami minuli konec tedna s sosednjih Julijcev. Na sreèo pa to oblaèno okrasje ni bilo »plohonosno«. (Foto: Miha Pavšek)  

Ponekod so imela ta "zrna" kar nekaj centimetrov premera in so bolj spominjala na kepice sladoleda oziroma teniške žogice. Te smo izbrali le za primerjavo velikosti, žal pa se trdota tako velikih toènih zrn zaradi njihove teže precej razlikuje od sladoleda oziroma teniških žogic. Tovrstnih padavin so še posebno veseli avtokleparji, saj jim bo posel cvetel še vsaj naslednjih nekaj tednov, èe ne celo mesecev. Bolj kislih obrazov so seveda zavarovalnièarji, danes pa ne nazadnje tudi vsi mi, ki smo imeli velike prazniène naèrte, saj je v petek veliki šmaren.


Oblaki v ravni vrsti

Po vsakokratnem poletnem prehodu hladne fronte je prav lepo opazovati spodnji nivo oblakov, ki je pogosto v ravni èrti. V tem primeru imamo opraviti s tako imenovanim kondenzacijskim nivojem oblakov oziroma spodnjo nadmorsko višino, na kateri poteka kondenzacija ali zgošèevanje vodne pare oziroma njeno pretvarjanje v vodne kapljice. Poenostavljeno povedano je to tista višina, kjer se do tedaj dvigajoèa "nevidna" vodna para utekoèini, s èimer postane "vidna", saj nastanejo oblaki. Pri doloèenih atmosferskih razmerah je mogoèe njihov spodnji nivo opazovati v ravni èrti, seveda pa se njihova rast s tem še ne ustavi. V nadaljevanju pridobivajo nadmorsko višino, pri èemer se zaradi utekoèinjene vodne pare izloèa vse veè kapljic. Višje zgoraj so te že tudi veèje in niso le sestavni del slikovitih oblakov (pod ledišèem imamo seveda opraviti z ledenimi kristali), temveè lahko zaènejo padati navzdol. Vendar imamo v takem primeru po navadi opraviti le s kratkotrajnimi in manj intenzivnimi plohami, saj površje ni pretirano razgreto.

Energijske pretvorbe ob izhlapevanju in kondenzaciji

Vzponski tokovi dosežejo najveèje vrednosti prav v nevihtnih oblakih (tudi do 40 m/s) in po navadi nimajo izrazito ravnega spodnjega nivoja kondenzacije. Nezanemarljivo pa je, da se v obeh primerih pri utekoèinjenju sprošèa veliko energije (latentna ali skrita toplota). Te se sprosti prav toliko, kolikor je v nasprotnem procesu, to je ob izhlapevanju, prispeva sonce, kar je okoli tretjina sonènega sevanja, ki dospe na zemeljsko površje. Zraèna vlaga se spreminja glede na temperaturo zraka, pri èemer sprejme toplejši zrak veè vlage od hladnejšega. Èe se zrak ohlaja, kar se dogaja med dviganjem, se zaène "zgošèevati" (kondenzira) v prej omenjene vodne kapljice ali ledene kristale. To se zgodi na doloèeni nadmorski višini, ki jo imenujemo kondenzacijski nivo, med piloti bolj znan kot (spodnja) baza oblakov. Vremenoslovci loèijo veè vrst kondenzacijskih nivojev glede na vzroke, ki povzroèajo dviganje zraka, najpogostejša sta prisilen in termièen dvig. Zgornji nivo oblakov sega tako visoko, do koder še vztraja mehanizem, ki povzroèa dviganje zraka. Kar doseže tla s te nadmorske višine, je precej manj nežno, kot so posamezne popoldanske ali veèerne plohe.


Vir: Dnevnik


od Iv@nl, Četrtek, 14 Avgust 2008 10:47, Komentarji(0), Preberi vse
Helikopter vijugal med padalci

Gorski reševalci iz Tolmina imajo tudi letos obilo dela z reševanjem jadralnih padalcev. Pogosto na pomoè prileti policijski ali vojaški helikopter z dežurnim zdravnikom.

   
  Helikopter vijugal med padalci (Foto: Dnevnik)  

Predvèerajšnjim, ko so na kobariškem Stolu reševali poljskega padalca, pa se je pilot kljub predhodnemu opozorilu padalcem moral posebno potruditi, da je med množico plovil varno pristal v Tolminu. Kot nam je povedal Miljko Lesjak, gorski reševalec iz Tolmina, je Poljak letel nizko nad južnim poboèjem Stola, kjer mu je nenadoma zmanjkalo vzgonskega vetra, hkrati pa se mu je zaprl del stranskega padala. Priletel je na strmo travnato poboèje na nedostopnem terenu. Pri tem si je zlomil nogo nad gležnjem. Najprej so mu pomagali trije èlani GRS Tolmin, nato pa je priletel policijski helikopter z zdravnikom, ki je Poljaka odpeljal v šempetrsko bolnišnico.

Tolminski gorski reševalci so minuli teden iskali tudi pogrešano letalo, ki naj bi izginilo med Doljami in Volarji na Tolminskem. Akcijo so prekinili, ko so tolminski policisti ugotovili, da je šlo za manjše motorno letalo, ki je odletelo proti Kobaridu. Na poboèjih Vodil vrha nad Zatolminom pa so z 20 metrov visokega drevesa rešili jadralnega padalca, ki je moral pristati z rezervnim padalom. Z drevesa so ga rešili v trdi temi in mu pomagali sestopiti v dolino. Akcija je stekla ob 19. uri, zakljuèili pa so jo opolnoèi.

od Iv@nl, Sreda, 13 Avgust 2008 11:25, Komentarji(0), Preberi vse
7 Strani 1 2 3 4 5 6 7 


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...