Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Red Bull X-Alps->Red Bull X-Alps 2009   
Red Bull X-Alps 2009

xalpsTridesetega septembra se je zakljuèila prijava na èetrto tekmovanje Red Bull X-Alps, ki se bo zaèela 19. julija naslednje leto. Organizatorji so letos prejeli najveè prijav v zgodovini te prireditve. Da bo tekmovanje še bolj zanimivo, so postavili tudi novo traso.

Tokratni Red Bull X-Alps se bo zaèel v središèu prelepega baroènega Salzburga, rojstnem kraju skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Tekmovalci seveda ne bodo imeli èasa obiskati znamenitosti mesta, ampak se bodo morali hitro odpraviti proti prvi obratni toèki, ki bo postavljena na Gaisbergu, 1265 nad morjem.

Po startu jih èaka približno 14 dni letenja in hoje prek centralnih Alp, od Salzburga prek sedem obratnih toèk v Avstriji, Nemèiji, Italiji, Švici in Franciji do Monaka. Direktna linija znaša 818 km. Organizator pravi, da je to do sedaj najtežja in najzahtevnejša trasa. Na poti do Monaca je potrebno preèkati Watzman (tretji najvišji vrh v Nemèiji), Grossglockner, Marmolado po južni strani, Matterhorn in Mont Gros. Pravila so enostavna: hoja ali letenje, èim dlje, èim prej.

Na ožji izbor tekmovalcev bomo morali še malo poèakati, vsekakor pa držimo pesti, da se bodo vanj uvrstili tudi slovenski tekmovalci.
Zgodovina:

Prvo Red Bull X-Alps tekmovanje so organizirali leta 2003. Zamisel zanj se je porodila profesionalnemu jadralnemu padalcu Hannesu Archu, ki je s tem tekmovanjem tudi zaèel. Pri tem je dejal: "To je veliko veè kot preèkanje Alp, to je avantura, ekspedicija in med drugim tudi tekmovanje." Tedaj se je iz Darchsteina v Avstriji na dirko pognalo 17 atletov, a le trije so dosegli cilj v Monacu. Zmago je slavil 35-letni Kaspar Henny, ki je za pot potreboval 11 dni in 23 ur. Pet ur za njim je v cilj prišel David Degault pred Stefanom Bocksom. Svoja predstavnika smo imeli tudi Slovenci, Uroša Rožièa in Marjana Plahuta, ki sta dosegla šesto mesto.

Po uspešno izpeljani prvi tekmi se je le-ta ponovno vrnila leta 2005, prav tako s 17 ekipami iz 13 držav. Takrat je na najvišji stopnièki prviè stal 28-letni Alex Hofer, drugi je bil Urs Lotscher, tretje mesto pa je osvojil zmagovalec prvega tekmovanja Kaspar Henny. Hofer je za traso potreboval 12 dni, eno uro in 20 minut.

Leta 2007 se je odvijala najbolj vznemirljiva tekma doslej, na njej smo spet imeli slovenska predstavnika Simona Èopija in Marino Isteniè, ki sta tik pred zakljuèkom izpadla in tako zasedla 19. mesto. Na tekmovanju se je merilo kar 30 ekip.

Red Bull X-Alps 2007 je bil tudi medijsko zelo dobro pokrit. Na našem portalu ste lahko vsak teden prebrali dve reportaži o tem, kaj se dogaja, o njem je poroèala tudi POP TV. Zmagal je zopet Alex Hofer z le majhno prednostjo pred Tomom Coconeo. Tretje mesto je zasedel Martin Muller. V cilj je prispelo pet atletov. Zanimiv podatek, ki smo ga našli, je število prehojenih in preletenih kilometrov prvo- in drugouvršèenega: Hofer je preletel skoraj 900 km in prehodil 588 km, Coconea pa je preletel 330 km in prehodil nekaj veè kot 1000 km.


od Ksenijab, Sreda, 22 Oktober 2008 01:31, Komentarji(0)
Komentarji


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...