Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Red Bull X-Alps->Primož Suša in Igor Eržen na letošnjem tekmovanju X-alps   
Primož Suša in Igor Eržen na letošnjem tekmovanju X-alps

X alps Po treh uspešnih izvedbah leta 2003, 2005 in 2007 se dirka 19. julija 2009 vraèa. Dirka od tekmovalcev zahteva, da so izvrstni tako v alpinizmu kot jadralnem letenju. Njihova naloga je povsem preprosta: preèkati Alpe z vzhoda do zahoda.

“Je veliko veè kot le preèkanje Alp. Je pustolovšèina, ekspedicija in hkrati tekmovanje.”
(Hannes Arch, ki je osnoval dirko Red Bull X-Alps leta 2003)

30 skrbno izbranih mednarodnih vrhunskih športnikov bo noè in dan, v soncu in dežju prepotovalo 818 km preko 3000 m visokih gorskih verig, ki jih bodo preleteli oz. v najhujšem primeru – prehodili. Tekmovalci namreè lahko za premikanje uporabljajo zgolj padalo ali svoje noge, kakršnokoli drugaèno gibanje je prepovedano. Pri tem mora imeti tekmovalec pri sebi ves èas padalo, reševalno padalo, oprtnik, èelado, signalne rakete, reflektni pas in napravo za sledenje. Pot si lahko zaèrta sam, vendar mora obiskati vse oznaèene toèke ter ne sme uporabljati gorskih tunelov. Upoštevati mora pravila vizualnega letenja. S hrano, opremo in informacijami mu lahko pomaga le njegov asistent, ki ga spremlja ves èas.
 
“Ali jaz nosim svoje padalo ali pa ono nosi mene. Skupaj se trudiva priti do Monaka.”
(Nate Scales, tekmovalec na dirki 2007)
 
Pot tekmovalce vodi preko gorskih vrhov v Avstriji, Nemèiji, Italiji, Švici in Franciji ter se konèa na prelepi mediteranski obali. Vsak drugi dan je najpoèasnejši tekmovalec izkljuèen iz tekmovanja. Dirka se zakljuèi 24 ur po tem, ko prvi tekmovalec prispe do cilja.

S pomoèjo napredne tehnologije bo zabeležen vsak njihov korak in predvajan milijonom gledalcev po svetu. Spletni uporabniki bodo lahko celotno dirko tudi letos spremljali prek sledenja v živo na uradni spletni strani www.redbullxalps.com . Lahko bodo primerjali posamezne tekmovalce, si prek programa Google Earth ogledali progo, prebirali tekmovalèeve misli v njihovih osebnih blogih in izkazali svojo podporo v knjigi gostov.
 
Zanimivi podatki:
- teža opreme, ki jo mora imeti tekmovalec ves èas pri sebi: 20 kg
- povpreèna izguba telesne teže na 850 km dolgi poti: 10 kg
- povpreèno število ur spanja na dan: 3 ure
- povpreèno število dni za dosego do cilja: 12-20 dni

Svoja predstavnika smo že dvakrat imeli tudi Slovenci, Uroša Rožièa in podpornika Marjana Plahuta, leta 2003 sta dosegla šesto mesto. Leta 2007 pa sta se na to ekstremno pustolovšèino podala Simon Èopi ter Marina Isteniè in pristala na 19. mestu.

OD SALZBURGA DO MONAKA


Primož Suša z novim padalomPrviè v zgodovini avanturistiène dirke Red Bull X-Alps se bo pot prièela v Salzburgu v Avstriji.

Pot, ki je po zraèni liniji dolga 818 km, obsega sedem vrhov v Avstriji, Nemèiji, Italiji, Švici in Franciji ter predstavlja strateško najbolj zahtevno pot do sedaj.

Tekmovalci bodo to nedeljo, odrinili iz prelepega baroškega Salzburga, znanega po rojstnem mestu Wolfganga Amadeusa Mozarta in prizorišèu snemanja filma Moje pesmi, moje sanje. Vendar udeleženci ne bodo imeli èasa za ogled mesta, saj se jim bo mudilo na prvi vrh, Gaisberg. S svojimi 1265 m je priljubljena toèka za vzlet jadralnih padalcev in bo prvi test vzdrljivošti tekmovalcev. Športniki morajo nato poleteti ali prehoditi pot do naslednjega vrha, Watzmann. S svojimi 2713 m predstavlja tretjo najvišjo goro v Nemèiji.

Njihova pot se bo nadaljevala proti jugu, kjer jih èaka tretji vrh, Grossglockner. Najvišja avstrijska gora je bila predlani prièa spopadu med Aidanom Toasejem (VB), Ulrichom Jessopom (VB) in Lloydom Pennicuikom (Avstrija), ki so se v groznih vremenskih pogojih prebijali èez 2504 m visok vrh.

Sledi Marmolada, ki s svojimi 3343 m predstavlja èetrti vrh in do katere jih loèi 189 km. Nato jih bo èakala najveèja razdalja - kar 328 km jih namreè loèi do naslednjega vrha, švicarskega Matterhorna, kjer bo najpomembnejša taktika. Tu je predlani Alex Hofer s pretkano izbiro po veltinški dolini prehitel nasprotnike, si zagotovil vodstvo in že drugiè zaporedoma zmagal.

Naslednji vrh, že šesti, je Mont Blanc v Franciji, nato sledi 234 km do zadnjega vrha, Mont Grosa na mediteranski obali, kjer se bodo tekmovalci spustili direktno na monaško plažo.

"Zelo mi je všeè nova pot," pravi organizator dirke Hannes Arch. "Je zelo raznolika in bo od tekmovalcev zahtevala dobro taktiko, spretno letenje in veliko vzdržljivosti."

"Gre za nekoliko krajšo pot in namesto, da bi se prièela na 2653 m visokem ledeniku, se bodo tekmovalci zbrali na 424 m v Salzburgu," nadaljuje Arch. "To bo ogromna razlika."


IZBRANI ŠPORTNIKI

23 razliènih držav se bo predstavilo na najbolj mednarodni razlièici najtežje vzdržljivostne dirke na svetu.

Zmagovalec ZADNJE dirke, Alex Hofer (SUI1) se bo vrnil, da bi ubranil svoj naslov in dosegel že tretjo zapovrstno zmago (2005 in 2007), vendar to ne bo lahka naloga. Celo pot ga bodo preganjali drugouvršèeni Toma Coconea (ROM), sorojak Martin Müller (SUI2) in novinec Christian Maurer (SUI3). Avstrijska udeleženca sta Helmut Eichholzer (AUT1) in Christian Amon (AUT2), ki sta tekmovala že na dirki leta 2005. Nemec Michael Gebert (GER) bo skušal popraviti razoèaranje leta 2007, za Italijo pa bosta tekmovala Leone Antonio Pascale (ITA1) in Andy Frötscher (ITA2). Britance bosta predstavljala Aidan Toase (GBR1), ki je LETA 2007 dosegel šesto mesto, ter Tom Payne (GBR2). Honza Rejmanek (USA) je leta 2007 v prvih dneh hudo zbolel, a se je kljub temu uspel uvrstiti med deset najboljših. Preostala športnika, na katera bo treba biti pozoren so Pal Takats (HUN), talentirani mladi pilot in Thomas de Dorlodot (BEL), prav tako mladeniè, ki pa je leta 2007 dirko zapustil zaradi nesreèe. Prvi v zgodovini dirke Red Bull X-Alps bosta udeleženki tudi Nova Zelandija in Južna Afrika. Dave Watson (NZL) in Pierre Carter (RSA) se bosta odzvala izzivu.

Ponovno pa bomo imeli tudi slovenskega predstavnika, tokrat Primoža Sušo in njegov podpornik Igor Eržen.

PRIMOŽ SUŠA


Primož Suša31-letni Vrhnièan, po poklicu inženir informatike, je z jadralnim padalstvom prièel leta 1996. Letenje kljub novim stvarem, ki jih odkriva, ostaja njegova ljubezen, ki mu je povsem spremenila življenje. Raje kot ravnice ima gore, vsekakor pa igra vreme kljuèno vlogo. Za najslabšo izkušnjo ima leto 1999, ko je umrl njegov inštruktor Stanislav Rus. Za najboljšo pa spiralni vzpon, skupaj z Markom Novakom. Najveèji do sedaj doseženi uspeh mu predstavljajo 313 km dolg XC polet v Južni Afriki, sedem cross country svetovnih rekordov, 15. mesto v skupnem seštevku na svetovnem pokalu Poggio Bustone Paragliding 2008 in prvo mesto na Ratitiovec Open Slovenija 2007.

Dirki Red Bull X-Alps se je pridružil, ker v njej vidi najveèji športni izziv. Na dirko se je sicer prijavil že leta 2003, a na sreèo ni bil sprejet in je leto preživel leteèe – naredil je po 200 km/dan in podrl pet svetovnih rekordov. Dirki Red Bull X-Alps 2009 se bo povsem predal in upa, da bo premagal celotno pot.

Na dirki ga bo podpiral Igor Eržen, ki prihaja z Škofja Loke. Primož Suša ga pozna že 8 let, prav njega pa je izbral zato, ker tudi on leti in je organizator veè slovenskih tekmovanj. Zna se hitro prilagoditi neznani situaciji, ima dober smisel za humor in je èlovek, vreden zaupanja.

Njuno pot boste lahko spremljali na http://www.xalps.si/


 
 
od Iv@nl, Četrtek, 16 Julij 2009 02:17, Komentarji(0)
Komentarji


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...