Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Razno->NORTH POLE / APRIL-MAY 2013   
NORTH POLE / APRIL-MAY 2013

MatevžBrnik - Pilot in fotograf Matevz Lenarcic je danes zjutraj nekaj po 6. uri s Pipistrelovim letalom Virus SW poletel proti Severnemu tecaju, pise Slovenska tiskovna agencija.Njegov vzlet je na ljubljanskem letaliscu spremljala ekipa projekta Green Light World Flight - North Pole. Sreco na odpravi, ki bo najbolj odvisna od vremenskih razmer, pa so mu zazeleli tudi sponzorji. Lenarcic je zacetek poti sprva predvidel za petek, vendar je bil zaradi stacionarne hladne fronte nad Alpami in slabe napovedi v Skandinaviji vzlet primoran prestaviti na danes, poroca Slovenska tiskovna agencija. Tudi danasnji vzlet pa je bil negotov. »Nebo se je vendarle ocistilo in kaze, da bo cez Evropo slo, kako bo cez Skandinavijo, pa bomo se videli,« je pred vzletom povedal Lenarcic, ki danes namerava leteti v Tromso na severu Norveske. Za malo letalo so prav vremenske razmere kljucne za varen polet. To se posebej velja za skrajni sever, kjer ob slabem vremenu nastaja veliko ledu. V takih razmerah zamrzne tudi letalo, s katerim tako ni mogoce leteti. »Razdalje so dolge in vreme se hitro spreminja,« je svoje bojazni razkril Lenarcic, ki za vremenske razmere na Arktiki nima niti natancnih podatkov, saj za to obmocje obstajajo le nenatancni vremenski modeli.


Podvig se bo odvijal po etapah


Svoj podvig nacrtuje v osmih do desetih etapah. Preletel bo Norvesko, Severni tecaj in Kanado ter se po Lindbergovi poti vrnil domov. S postanki naj bi polet trajal tri do stiri tedne, vendar je to le ocena, saj bo cakal na primerno vreme. Kot je poudaril pred vzletom, je nastudiral vse mozne variante, ki bi se lahko zgodile, tako da bo na poti manj presenecenj. Za polet na Severni tecaj so morali v Pipistrelu letalo, s katerim je Lenarcic lani ze obletel Zemljo, nekoliko prirediti in prilagoditi za mraz. Letalo virus SW, ki je dolgo 6,5 metra in ima razpon kril 10,7 metra, prazno tehta 290 kilogramov in doseze najvecjo hitrost okrog 300 kilometrov na uro. »Letalo dobro poznam. Pipistrel je izdelal vrhunsko letalo, ki ima dober dolet,« je izpostavil Lenarcic. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol pa je zagotovil, da so se v podjetju tudi tokrat potrudili, da lahko Lenarcic zaupa njihovemu letalu, prav tako kot oni zaupanju njemu, da ga bo varno pripeljal nazaj. Boscarola ob tem veseli, da imajo Lenarciceve odprave vse bolj znanstveni znacaj, saj bodo rezultati meritev, ki jih bo opravil med tem poletom, prinesli pomembne podatke za razumevanje podnebnih sprememb.


Grisa Mocnik iz podjetja Aerosol, ki je razvilo prototip za merjenje crnega ogljika, je pojasnil, da bodo med poletom izmerili koncentracijo drugega najpomembnejsega povzrocitelja podnebnih sprememb nad Arktiko, ki je eno najbolj obcutljivih podrocij na Zemlji. Upa, da bodo tako dobili pomembne znanstvene rezultate, s katerimi bodo ocenili, kako se planet segreva in kaksen je vpliv onesnazevalcev. Z zeljami po mirnem nebu in uspesnem letu so danes Lenarcica na pot pospremili tudi svetovalec uprave Aerodroma Ljubljana Jure Meznarsic, Rok Cuderman iz Petrola in Ksenija Skrilec z ministrstva za zunanje zadeve, ki mu je obljubila pomoc celotne slovenske diplomatske mreze, ce bo ta potrebna. Za tokratno odpravo ima sicer Lenarcic vso potrebno dokumentacijo in prvic bo legalno preckal tudi Kanado. Kot je poudarila Skrilceva, drzava podpira Lenarcicevo odpravo, saj nosi pomembna sporocila o Sloveniji kot dezeli, v kateri zivijo ljudje z znanjem, ki ga znajo aplicirati na visokotehnolosko okoljsko zavedne proizvode. Projekt nosi zgodbo o uspesnem slovenskem gospodarstvu in globalni odgovornosti drzave, je izpostavila.


 


http://www.worldgreenflight.com/index.php?id=27
od igorer, Ponedeljek, 22 April 2013 18:13, Komentarji(0)
Komentarji


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...