Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Razno->Lijak efekt   
Lijak efekt

Marec se je zacel s stirimi dnevi spomladanskega priokusa. Prvi trije z veliko sonca in cistega zraka, vendar mocno burjo.


Kot se pogosto zgodi je ucinek Lijaka ustvaril pogoje za varno letenje navkljub severozahodniku v okolici... razen v soboto, ko je bil vrhunec burje napovedan in, tudi ce bi bilo mozno vzleteti, sem preprican, da se ne bi uzivalo.


Rad bi opisal, kako deluje to obmocje v prisotnosti burje, glede na to, da so avstrijski gostje bili razumljivo zaskrbljeni, navkljub mojim zagotovilom, da je to pocetje varno.


Ucinek Lijaka je v bistvu pozitivno zacaran krog, ki se odvija pred grebenom in ga sestavlja vec dejavnikov. Burja piha, ali bolje receno "pada" (glede na to, da je katabaticen veter), bolj vzhodno, preko Vipavske doline skozi tako imenovana "vrata burje", proti Trzaskemu zalivu in naprej jugozahodno. 


Planota za Lijakom deluje kot orografski ovira, ki zadrzuje veter na tem obmocju in ga pospesuje v Vipavski dolini. Zahodno vsega tega vplivi obsevanja sonca, nestabilnega ozracja, morski vetric in pobocje, pritiskajo z nasprotne smeri proti grebenu Lijaka.


Ko juzni veter doseze to oviro ga greben - z njegovo obliko in razseznostjo, ki deluje kot odskocna deska oziroma lijak - potisne navzgor in se upre splosnem vetru s severozahoda. Zanimivo je, da se Lijak klice tako zaradi oblike skalnatega grebena pod vzletiscem, ki kot lijak usmerja vode s planote v potok Lijak. Ampak ocitno se ime dobro ujema tudi z mikro meteoroloskimi posebnostmi obmocja.


Slika lepo prikazuje tipicen primer vetra ob terenu, ko je rahla burja. Kot lahko vidite je podrocje Vipavske doline obarvano z rdecim, kar prikazuje najmocnejse obmocje burje in zracnih tokov, ki se sirijo proti Trzaskem zalivu.


Levo od napisa Ajdovscina je vidna jasna locitev tokov v smeri JV - SZ. Ta lok, ki sledi obliki grebena, je natanko lijak Lijaka. Modro obmocje je veter, ki prihaja iz zahoda ali jugozahoda, in zadrzuje burjo. Dejstvo je tudi, da najmocnejsi zracni tok na vzhodu proizvaja podtlak, ki vlece zracno maso proti sebi.


Burjo se se vedno cuti v vzponu v termiki nad doloceno visino nad grebenom... To povzroca nekaj turbulence, ampak nic ekstremnega. Vazno je, da si ne iscemo tezav nizko na vzhodni strani grebena, to je obmocje vzhodno od kotline pri zmajarski rampi. Lahko nabirate visino, letite proti zahodu, cez dolino in na grice spredaj... a ne na vzhod.


Ko je burja mocnejsa ucinek Lijaka se vedno deluje, vendar to lahko vpliva na veter na pristanku. Ta se usmeri iz vzhoda oziroma jugovzhoda zaradi podtlaka, ki ga velik rotor ustvarja (glej sliko s puscicami, ki ponazarjajo tokove).


S slike vetrov je razvidno, da tudi ko se efekt mocne burje razteza vse do mesta Chioggia v Italiji, je na obmocju Lijaka prisoten otocek blagega vetra z nasprotne smeri... Seveda bo turbulenca nad grebenom bolj izrazita in obmocje z ugodnimi letalnimi pogoji omejeno, saj se bo burja ze prelivala v dolino tudi na SZ delu lijaka. To niso ravno najboljsi pogoji za letenje... a ce je zelja velika je letenje v relativno varnih pogojih se vedno mogoce. Pomembno je preveriti, da je prisoten veter z juznih strani vsaj do sredine doline.


V primeru, da je prisoten ze sever tik pod grebenom, a na vzletiscu lepo piha... in se morda vsake toliko popolnoma umiri ali pihne hrbtno... letenje raje opustite! Prisoten je najbrz grd rotor prav pred vzletiscem... Na posnetku je razvidno, da so v tem primeru trenutki v zraku lahko zelo neprijetni in zeleli si boste le cimprej varno pristati. Dosti bolje je opustiti letenje in poiskati kaksno dobro gostilno kjer ponujajo cevapcice in vrcek piva!


V premislek dodajam posnetek 8. aprila s pristanka Lijaka. Tu je jasno razviden efekt vetra z vzhoda in pogojene tezave s pristajanjem!
od Iv@nl, Petek, 20 December 2013 00:19, Komentarji(0)
Komentarji


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...