Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Tekmovanja->PGAWC 2014 – TAJSKA   
PGAWC 2014 – TAJSKA

Na prvo tekmo v letosnji sezoni sva se iz Slovenije odpravila samo dva tekmovalca, seveda v zelji po dobrem nastopu in zastopanju slovenskih jadralnih padalcev med svetovno elito. Nasi cilji so bili venomer visoki, tudi tokrat ni bilo drugace. Toda hitro smo spoznali, kaksna je dezela pod upravo vojaske hunte. V obrazlozitev: na uradnih straneh je navedeno vse tako, kot mora biti: razpis, pravila, kvote za nagrade in ostale uradne zadeve, kot jih dolocajo FAI pravilniki. Ko pa prides po 24 urah ali vec na prizorisce tekmovanja, te domacini sicer lepo pozdravijo, udobno namestijo, delezen si se kaksnih pozornosti, odletis trening serijo ter zvecer prisostvujes slovesnemu odprtju in razlagi lokalnih pravil. A takrat se v resnici sele zacne. Najprej izves, da je nagradni fond za zmago zaradi »tezav«, ki so znane samo organizatorjem, prepolovljen. Nato sledi naslednji sok, ko pojasnijo, da tekma ni prijavljena na FAI. Adijo tocke za svetovno lestvico, torej. Edino zadoscenje ti ostane, da se osredotocis na dober rezultat in upas, da bos vsaj med tremi najboljsimi posamezniki ali v ekipni konkurenci. Sicer pa je v prvi vrsti cilj zmagati v skupnem sestevku svetovnega pokala, a do tam je se dolga pot.

Samo tekmovanje je potekalo po pricakovanjih – biti pri vrhu do finalne serije. Takrat pa se je izkazalo, kdo je iz kaksnega testa. Rezultati so pokazali, da slabih pilotov ni veliko, kajti razmere so se iz sekunde v sekundo drasticno spreminjale in vsak je moral prikazati svoje mojstrstvo pri ciljanju »palacinke« ali vsaj kroga. V sklopu tekmovanja smo opravili 350 poletov in pristankov. Na tezkem terenu, ki je visel proti morju, je sonce krojilo usodo marsikaterega tekmovalca, ki ni bil pripravljen na termicni udar. Obenem je tezavnost natancnega pristajanja podvojil se nepredvidljiv veter, ki je sumel med 10 in 25 km/h. Pravi mali rodeo, skratka. Tezavnost terena je nakazalo ze nekaj ponesrecenih startov, ko so piloti koncali med drevesi pod vzletnim mestom. Tudi spektakularen frontalec v prvi seriji, ko so se celice zarile med vrvice d linije, ni vzel poguma kasnejsemu zmagovalcu. Manj spektakularen, a toliko bolj nesrecen je bil padec domacega tekmovalca, ki je v fazi pristajanja prevlekel padalo in ga spravil v full stall. Z priblizno 30m visine je priletel na asfaltirano cesto. Ob padcu si je polomil rebra in hrbtenico. Dogodek nam je jasno dal vedeti: VARNOST NA PRVEM MESTU. zal prepozno.

Zmagovalec je bil znan sele ob pristanku zadnjega tekmovalca, zaradi cesar je bilo tekmovanje super zanimivo. V zadnji seriji sta ga rezultatsko polomila prvo- in drugouvrscena pred finalno serijo, ki sta podlegla tezkim razmeram v finalni seriji in ostala brez stopnick. Po izvedenih 6 serijah je zmagal Jaka Gorenc (SLO) – 36 cm, drugi je bil Darumaka Rajasa (IND) – 39 cm, tretji pa Ma Quang (CHI) – 69 cm.  Ekipno je slavil BEST 4 NIKE - 460cm v balkanski sestavi (Novak Jovan, Djurkovic Goran, Kostic Tamara in Gorenc Jaka). Drugi so bili Thailand 1 - 1304 cm, tretja pa je bila ekipa Thailand 2 - 1447 cm. V zenski konkurenci je bila najboljsa Tamara Kostic iz Srbije - 224 cm, druga Chantika Chaisanuk - 247 cm, tretja pa Surattana Chueykaew - 443 cm, obe s Tajske.

Podelitev je bila po pricakovanjih pompozna, saj organizator le na tak nacin prikrije spodrsljaje med samo izvedbo tekmovanja. Pohvaliti pa moram sodnisko ekipo, ki je svoje delo opravila po pricakovanjih. Vseskozi so bili nevede nadzirani, napak ni bilo. S tem so dokazali napredek v tej disciplini, tudi v organizacijskem smislu. Osebno sem jim cestital za njihovo pozrtvovalno delo na tekmi. Bili so presrecni pohval tekmovalcev. Tudi prevozi so bili ustrezno izvedeni, klima je bila pravi balzam za nase pregrete glave. Naj se omenim, da je tekmovanje potekalo v kraju Sattahip, v vojaski bazi marincev ob obali 160 km juzno od Bangkoka. Zanimivo je dejstvo, da so bili domacini, ki so sodelovali na tekmi, dejansko v vojski zaposleni padalci in njihovi otroci (najmlajsa tekmovalka je stela 15 let), katerim delovni dan vkljucuje letenje in treniranje natancnega pristajanja. Torej smo zmagali v njihovi »dnevni sobi« . Zelo pozitivna plat takih tekmovanj je, ko vidis, koliko ljudi te pozna, sklepas nova poznanstva, druzis se s prijetnimi ljudmi. A ko se vrnes, ugotovis, da je doma res najlepse...


pgawc Thailand 2014
od Iv@nl, Sreda, 14 Maj 2014 23:34, Komentarji(0)
Komentarji


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...