Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Red Bull X-Alps->Èopi odloèno proti Marmoladi   
Èopi odloèno proti Marmoladi

Bad Hofgastein - Švicar Martin Muller je trenutno vodilni med 30 tekmovalci na avanturi Red Bull X-Alps, dirki jadralnih padalcev od Dachsteina do Monaka, na kateri se z naravo bori tudi Slovenec Simon Èopi. Slednji je ta trenutek v zlati sredini, na 15. mestu, vendar se je tekmovanje šele dobro zaèelo, tako da lahko prièakujemo še velike preobrate.
Vodilni je do sedaj za seboj pustil dobrih 160 kilometrov zraène linije, medtem ko so se od štarta nekateri oddaljili šele za dobrih 10 kilometrov. Skupna dolžina poti, kot bi jo preletela lastovka, znaša 850 kilometrov, vmes pa tekmovalce èakajo mogoèni grebeni Alp in globoke gorske doline, preèkati pa morajo obvezna kontrolna obmoèja - Marmolado, Eiger, Mont Blanc in Mont Gros.


 Noè in dan
Tekmovanje traja noè in dan, pa naj bo sonce ali sneg, mraz ali vroèina; èe ne morejo leteti s svojimi jadralnimi padali, morajo napredovati peš ter s seboj ves èas nositi vso letalno opremo. Vsaka motorizirana ali druga pomoè pri premikanju je prepovedana, a vsak tekmovalec ima na tleh pomoènika, ki skrbi za logistiko in tekmovalcu sledi z avtomobilom, kombijem, avtodomom,… Vse skupaj bo trajalo najveè 20 dni, oz. še 24 ur od prihoda prvega tekmovalca v cilj. Dogajanje je mogoèe ves èas spremljati v živo, prek spletne strani www.redbullxalps.com , kjer lahko na zemljevidu, satelitski sliki ali celo 3D prikazu, sledimo tekmovalcem po izbiri ter ves èas spremljamo njihovo oddaljenost od tekmecev in od štarta ali cilja po zraènih linijah.

Zahodnik križal naèrte

Potem ko je karavano vèeraj ob 9.30 na pot iz Krippensteina pregnala štartna pištola, se je ta razvlekla v veèkrat prekinjeno kolono in se sprva povzpela na ledenik Dachstein, kjer se je usmerila proti zahodu. Tekmovalci so se tu dokonèno razkropili ter se zaèrtane smeri lotili na razliène naèine. Moèan zahodnik, ki je vèeraj pihal okoli vrhov avstrijskih Alp je marsikomu namreè že na zaèetku pomešal naèrte, saj je le nekaj drznih letalcev z jadralnimi padali dejansko poletelo z vrha ledenika, medtem ko so drugi pot nadaljevali peš, po jeklenicah navzdol, ter se za prvi polet odloèili z nekoliko nižjih vzletišè. Med njimi je bil tudi Simon. Kar nekaj akrobatskih vložkov je bilo videti, ko so se tisti, ki jih je veter pritisnil ob poboèja reševali iz dih jemajoèih situacij in se izogibali neželjenim stikom s skalnimi pregradami z milimetrsko natanènostjo. Na sreèo se je vse izšlo brez nesreè in vsi so še vedno na poti proti Monaku. Danes vreme praktièno ne omogoèa letenja, tako da veèina ves èas lahko le pešaèi proti obvezni kontrolni toèki, mogoèni Marmoladi v italijanskih Dolomitih. A ta je še daleè.


Simon Èopi je do trenutka ko to pišemo, prehodil že 28 kilometrov, z vèerajšnjim letenjem in hojo pa je skupaj nabral 88 kilometrov zraène linije od štarta, pri tem pa je letenje predstavljalo le 13 odstotkov njegove poti. Vodilni Švicar je danes prav tako premagal 28 kilometrov, skupaj pa jih ima že 160. Letenje pri njem predstavlja kar 54% poti, saj je vèeraj opravil izjemno delo in preletel skoraj 100 kilometrov v enem kosu.

 Èopi nabral 88 kilometrov

"Simon je povedal, da je imel super vzlet in tudi višine je kar nekaj nabral, potem pa ga je kar znižalo in imel je dokaj trd pristanek. Hitro sem ga našla, mu dala nekaj pojesti in popiti, potem pa pot pod noge. Kmalu sem ob cesti sreèala še druge tekmovalce in tako smo se potem dohitevali, prehitevali, si mahali, piskali in spodbujali tekmovalce cel dan. Vzdušje je odlièno, pravzaprav sploh še nimam obèutka, da bi šlo za hudo tekmovalnost - tako tekmovalci kot spremljevalci si med seboj pomagamo in spodbujamo eden drugega," je na blogu njune strani www.xalps.si vèeraj zveèer zapisala Marina Isteniè, Simonova podpora na tekmovanju.Foto: Red Bull Photofilesod Iv@nl, Torek, 24 Julij 2007 20:39, Komentarji(0)
Komentarji


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...