Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Red Bull X-Alps->Èopi zaèel odlièno leteti   
Èopi zaèel odlièno leteti

Davos, 1. avgust – Vcerajšnje dobre razmere za letenje je odlicno izkoristil tudi slovenski predstavnik na avanturi Red Bull X-Alps , Simon Èopi. Potem, ko se je preko noèi in dopoldneva povzpel visoko v hribe nad Merano, je bil v zraku kot prvi iz skupine na tem podroèju, s padalom pa se je dvignil do višine preko 3300 metrov. To je veè kot zadostovalo za suveren prelet gorske verige na meji s Švico in še dobršnega dela poti proti Davosu.

 Pri tem je prehitel nekaj tekmovalcev od katerih se danes še oddaljuje, sprva po tleh, kot eden redkih danes pa je opravil tudi dober polet in na višini nekaj nad 2000 metrov pred kratkim preletel Davos. V zadnjih 24 urah je tako napredoval za tri mesta, na dosegu pa je v kratkem morda še eno, saj Amerièana Rejmaneka na 18. mestu vztrajno dohiteva. Razlika med njima se je namreè v zadnjih urah skoraj povsem stopila in trenutno znaša le še dobre 3 km, prednost pred prvim zasledovalcem pa že skoraj 20 km.

Simon je na njegovem blogu www.xalps.si zapisal:

Gor greva skupaj z Avstralcem. Ob 10.45 štartam in konèno letim. Malo težav je bilo z orientacijo, ma izbrana pot je bila prava in priletel sem v Švico. Tam me je zavrl veter. Za mano je mal bolj severno odletel amerièan. Šel sem ponovno štartat, da bi popravil in tudi jaz letel bolj zadaj. Toda veter je bil tako moèan da me je na pospeševalcu v rikverc hotelo sfurat èez prelaz in sem komaj uspel pristat. Mel sem pravo malo šolo extremnih situacij v rotorjih tam okol sedla. Po treh urah, z istega mesta kot pred nepotrebno telovadbo, potem peš v Zernez in Susch, kamor pridem pozno ponoèi in tu prespimo. Konèno en pravi polet, premalo jih je. Razmere na zaèetku podobne letenju pri nas v moènem vzhodniku, kasneje pa lepo letenje v Švici do vetrovne bariere.

Hvala Andreju, ki sproti spremlja moj polet in hojo in mi prišpara marsikakšen km s kako bližnjico ali podatkom kaj so naredili drugi. Nama malo šepa dostop do neta - pomanjkanje hitrosti. Zadnje èase pa se je vklopil še Miha z vrememnom in vsak dan dobiva sprotne info o vremenu.


Današnji dan pa je iz konkurence odnesel še dva tekmovalca. Kot trenutno zadnji na lestvici je bil, po pravilu 48 ur, izloèen Poljak Zoilkowski, zaradi poškodbe meniskusa, ki jo je pridelal pri pristanku na skalnatem terenu, pa se je pred nekaj urami moral posloviti tudi Avstrijec Gerald Ameseder, trenutno štirinajsti. Poškodbo je sicer staknil že predvlerajšnjim a je upal na izboljšanje, danes pa se je po posvetu z Red Bullovimi zdravniki odloèil odstopiti, saj bi nadaljevanje za njegovo koleno lahko pomenilo nepopravljive posledice.

 Za neverjetno zgodbo iz ospredja dirke pa še vedno skrbi Romun Toma Coconea, ki kilometre še vedno vztrajno in hitro nabira predvsem peš! Vcerajšnji letalni dan je naredil le malo “škode” v njegovemu razmerju med hojo in letenjem, saj slednje še vedno predstavljajo le 24% vse poti. V kilometrih to pomeni, da jih je romunski “tekaè” do sedaj preletel dobrih 210, prehodil pa celih 660 in še kakšnega èez. Seveda govorimo o dejanskih kilometrih, medtem, ko se je po zraèni liniji do sedaj od štarta oddaljil 530 kilometrov. Trenutno se nahaja na 2. mestu, še vedno vodilni Švicar Hofer pa je 15 km pred njim. Prva èetverica je tudi že naredila tretji obvezni zavoj okoli Eigerja in se danes namerava lotiti še èetrtega, okoli Mont Blanca.

Da ima Simon Èopi v domovini veliko navijaèev prièa tudi zelo velik obisk živega prenosa dogajanja na internetni strani tekmovanja www.redbullxalps.com in Simonove knjige gostov na istem naslovu, kjer se dnevno nabere za lep kup vzpodbudnih besed. Ena zadnjih pošiljk prihaja od Bora in Eni:

“Ojla, spremljemo kriminalko iz sajberkafeja na morju, odlicno se borita! Še naprej drživa pesti za vaju in upava, da se gleženj od hoje sam popravi!"


od Iv@nl, Sreda, 01 Avgust 2007 20:00, Komentarji(0)
Komentarji


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...