Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Cirokumulus

Cirokumulus

Cirokumulusi (cc) so visoki oblaki in jih imenujemo tudi male ovèice. To so majhni ledeni oblaèki, podobni ovèkam in se sestojijo iz ledenih kristalov.

Opis cirokumulusa

Sestavljeni so iz tankih belih kosmov ali peg, kakor da nebo prekriva èipkast vzorec. Razporejeni so v bolj ali manj pravilnih progah ali skupinah. Širina posameznih oblaènih delov ne presega 1 stopinje (kar je približna širina mezinca na iztegnjeni roki). Cirokumulusni oblaki ne povzroèajo sence na zemlji.

Cirokumulus in altokumulus sta si vèasih zelo podobna; kakorkoli za razliko od altokumulusa se cirokumulus nahaja višje v ozraèju. Zato se nam tudi zdi, da so cirokumulusni oblaèki mnogo manjši in ne dajejo sence.

Nastanek cirokumulusa

Cirokumulus nastane iz cirusa ali cirostratusa, ko se poèasi ogreva iz spodnje strani. Segrevanje povzroèi, da se zrak dviguje in spušèa znotraj oblaka. Zato cirokumuluse obièajno povezujemo z cirusi in cirostratusi.

Napoved vremena

Ti oblaki nas opozarjajo na zraèno valovanje v višjih plasteh ozraèja in so prav tako pogosto znanilci poslabšanja vremena.
1
Cirokumulus v zgornjem delu fotografije

Višina: Nad 6000 m

 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...