Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Kumulus

Kumulus

Kumulusi (cu) so nizki oblaki vertikalnega razvoja. So loèeni, navadni gosti oblaki, ki se vertikalno razvijejo v obliki kop in kupol, katerih vrhnja površina je podobna cvetaèi. Osvetljeni so blešèeèe beli. Najveèkrat zrastejo zelo visoko. Deli oblaka, ki jih ožarja sonce, so blešèeèe beli, medtem ko je spodnji rob oblaka vodoraven in zelo temen, ker je v senci.

Nastanek
Ti oblaki nastajajo zaradi vzponskih zraènih tokov in zato kažejo navpièno dviganje zraka. Pojavljajo se navadno okrog 10. ure dopoldne in èe ni dovolj vlage v ozraèju, izginevajo v popoldanskih urah. V takih primerih govorimo o kumulusih lepega vremena. Èe pa je ozraèje dovolj nasièeno z vlago, se iz kumulusov razrastejo oblaki, ki jih imenujemo kumulus congestuse, iz njih pa se v ugodnih prilikah ozraèja razrastejo v višje plasti kumulonimbusi.

k


k1 k k

Vir: http://sl.wikipedia.org
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...