Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Kumulonimbus

Kumulonimbus


Kumulonimbusi (cb) so nizki oblaki vertikalnega razvoja. So veliki in gosti vodeni oblaki, ki so lahko moèno vertikalno razviti, v obliki visokih stolpov, z ravnim spodnjim robom in razbrazdanim ali vlaknatim vrhom, v obliki perjanice ali nakovala. Ko zaledeni gornji del, mu pravimo nevihtni oblak. V naših zemljepisnih širinah so visoki tudi do 16 km in povzroèajo moène ujme: toèo, nevihte, silne viharje, itd.

Nastanek

Najèešèe se pojavljajo v topli polovici leta, ko je zemeljska površina moèno segreta in ko je v ozraèju troposfere dovolj vlage. Prav tako se pojavljajo pri prodorih vlažnih, hladnih zraènih mas.

Za nastanek kumulonimbusa potrebujemo tri sestavine:

* veliko vlage,
* veliko toplega nestabilnega ozraèja
* energijo, ki bo dvignila topel, vlažen zrak hitro navzgor.

Po nastanku loèimo dva tipa teh oblakov:

* toplotni kumulonimbusi, ki nastajajo zaradi labilnosti ozraèja brez frontalnih procesov
* frontalni kumulonimbusi, ki nastajajo na mejni površini hladne fronte.

Ko se topel zrak dviga nad hladnejši zrak, se le-ta zaène ohlajati, da vodna para kondenzira v kapljice. Kondenzacija segreva bližnji zrak, tako da se dviganje zraka nadaljuje. Ker se zrak še kar naprej dviga, se vodne kapljice ohlajajo in nastajajo ledeni kristali. Gravitacija povzroèi, da kapljice in ledeni kristali zaènejo padati. To povzroèi pomikanje vodnih kapljic navzgor in navzdol.

Nestabilnost med dvigovanjem in padanje povzroèi nabiranje statiène elektrike v oblaku. Izpraznitev te elektrike povzroèi bliskanje in grmenje.
cumulunimbus

cumulunimbus

Višina: 500 – 15000 m
Napoved vremena: v naših zemljepisnih širinah povzroèajo moène ujme

cumulunimbus



 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...