Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Temperaturna inverzija
Temperaturna inverzija

Z višino temperatura zraka ponavadi pada, veèkrat pa namerimo, da temperatura z višino narašèa. Ta pojav se imenuje inverzija.

Loèimo veè vrst inverzije:
Prizemna (radiacijska) inverzija, ki je posledica ohlajevanja najnižje plasti zraka zaradi hladne podlage. Ta proces se navadno javlja v jasnih noèeh v hladni polovici leta. Pri tem ima najnižjo temp. zrak tik pri tleh, takoj nad njim pa temp. z višino narašèa. Te inverzije segajo v višino od nekaj deset metrov pa do nekaj sto metrov, temp. razlike na spodnji in gornji meji inverzije pa neredko dosegajo 15 stopinj C ali veè.

Inverzija sesedanja (subsidenèna inverzija) je posledica sesedajoèega se zraka v podroèju anticiklona, ki se zaradi spušèanja segreva.

Frontalna inverzija nastane na meji (frontalni površini) dveh zraènih mas, ki se moèno razlikujeta v temp. V višino lahko sega do 1 km ali celo veè, znaèilno zanjo je poveèevanje specifiène vlage v sami plasti inverzije. Na spodnji sliki imamo narisane vse tri primere inverzij.___________________________________________________________________________

Temo pripravil: Jani Kreèiè profil ZS
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...