Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Cirus

CIRUS


Cirusi (ci) so visoki, tanki oblaki, sestojeèi iz ledenih kristalèkov. Ime cirrus izhaja iz latinšèine in pomeni »pramen las«.

Opis cirusnega oblaka

So vlaknatega videza ali svilnatega sijaja v obliki belih nežnih vlaken, velikih kosmov ali ozkih trakov. Cirusni oblaki ne povzroèajo sence na zemlji. Vèasih so ti oblaki tako obsežni, da se jih ne da med seboj loèiti in tvorijo koprene ali plasti imenovane »cirostratusi«. Vèasih povzroèi konvekcija na veèjih višinah drugo obliko oblakov imenovano »cirokumulusi«.

Sestavljeni so iz ledenih kristalov. Pojavljajo s v višinah nad 6 km. Opazovanje teh oblakov je zanimivo in daje informacije o gibanju zraka v višjih zraènih plasteh. Nakazuje dviganje vlažnega zraka. Ta v višinah kondenzira oziroma submilira v ledene kristale. Temperatura cirusnih oblakov je pod -40º.

Ti oblaki so èesto znanilci poslabšanja vremena , vendar pa ne napovedujejo poslabšanja vedno, kadar jih opazimo na nebu. Pojavljajo se namreè tudi pri procesih, ki so omejeni le na višje plasti ozraèja in se v nekaterih primerih ne prenesejo v spodnje plasti ozraèja – zato ne sledi poslabšanje vremena. Pojavijo se na prednji strani tople fronte. Èim hitreje se premikajo zraène mase, toliko bolj so oblaki razcefrani.

Èetudi je nebo popolnoma prekrito z njimi, vidimo skoznje sonce in imamo sonèno vreme.



Cirus
Cirus ob sonènem vzhodu
Višina: nad 6000 m
m m 3 m

 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...